Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 18.11.2024r. do 22.11.2024 r.

 

 

Poniedziałek 18.11.24.

Śniadanie: Pieczywo mieszane /chleb  pszenno-żytni, weka-/m. pszenna/  z masłem 82%, pasta mięsna

z szynki gotowanej /z Bobrownik/, grilowanej papryki i oliwy , cebulka zielona, ogórek zielony, kawa /jęczmień, owies/ z mlekiem 2%, jabłko.

II Śniadanie: Bułka firmowa mała /m. pszenna/ z masłem 82%, makrela w pomidorach /ser biały/, papryka, herbata z cytryną i imbirem, mandarynka.

Obiad: Zupa brokułowa zabielana śmietaną 18% z zacierką /m. pszenna, jajka/ na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną , ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy, jogurt owocowy.

 

Wtorek 19.11.24.

Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem 82%, twarożek biały /śmietana/ z ogórkiem, rzodkiewką, cebulka zielona, zupa mleczna 2%-kasza kuskus /gluten/, herbata, jabłko.

II Śniadanie: Kisiel borówkowy /m. ziemniaczana/-wyrób własny , chałka /m. pszenna, jaja, margaryna/

z masłem 82% , herbata owocowa, biszkopty /m. pszenna, jajka/, kaki.

Obiad: Krupnik /m. jęczmienna/ na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną, zrazy mielone w sosie pomidorowym /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z włoskiej kapusty, marchewki i kukurydzy z majonezem /żółtka/, kompot  wieloowocowy.

 

Środa 20.11.24.

Śniadanie: Bułka tygrysia /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, jajko gotowane, cebulka zielona, pomidor, kakao /mleko 2%/, jabłko.  

II Śniadanie: Sztangielka /m. pszenna/ z masłem 82%, kiełbaski bawarskie na ciepło /Leśniak/, talerz warzyw mieszanych- pomidorki koktajlowe, papryka, ogórki zielone, kiszone, rzodkiewka, herbata miętowa.

Obiad:  Barszcz czerwony zabielany śmietaną 18% z ziemniakami  na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną, leniwe /m. pszenna, jajka/ z sera białego, kompot wieloowocowy, melon.

 

Czwartek 21.11.24.

Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem, ser żółty, papryka, cebulka, kabanos  wieprzowy wiejski z Bobrownik, bawarka /mleko 2%/, jabłko.

II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem, tarta serowa /m. pszenna, ser/, 1-dniowy sok owocowo-warzywny.

Obiad: Zupa selerowa zabielana śmietaną 18% z grzankami /m. pszenna/ na wywarze mięsno-warzywnym i pietruszka zielona , ryba /miruna/ panierowana /m. pszenna, jajko/, ziemniaki, szpinak, kompot  wieloowocowy.

 

Piątek 22.11.24.

Śniadanie: Bułka mała /m. pszenna/ z masłem 82%, kiełbasa sucha z indyka /NIK-Pol/, pomidor, cebulka zielona, kakao /mleko 2%/, herbata, jabłko.

II Śniadanie: Koktajl owocowy /jogurt, kefir, mango, truskawka/, drożdżówka mała z budyniem /m. pszenna, sojowa, jaja, mleko, margaryna/, chipsy jabłkowe.

Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną z ryżem na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną, spaghetti /m. pszenna, jajka/ w sosie mięsno-pomidorowym, kompot wieloowocowy, banan.

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.