Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

 
JADŁOSPIS
 
 
 
 
"Śniadanko"

Hmm...co by dziś na śniadanie zjeść?
Może jajek na miękko sześć?
Nie to mi nie pasuje...
może mleko ugotuje?
Tak śniadanie me wygląda
mama w kuchni też się krząta, myśli, ciągle kombinuje co mi wreszcie zasmakuje.

 

     

Poniedziałek 30.01.22.

Śniadanie: Chleb mieszany /m. pszenno-żytnia/ z masłem, kiełbasa lisiecka, pomidor, ogórek, kakao /mleko/,jabłka.

II Śniadanie: Bułka ciabata /m. pszenna/ z masłem, humus z ciecierzycy i suszonych pomidorów, kabanos drobiowy, ogórek kiszony, herbata rumiankowa, marchewka do gryzienia.

Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej przecierana z grzankami /m. pszenna/, jarzynami /seler/ i pietruszka zieloną,  pierogi /m. pszenna, jajka/ z mięsem, kompot wieloowocowy, soczek owocowy 100%, mandarynka.

 

Wtorek 31.01.23.

Śniadanie: Weka- m. pszenna/ z masłem, serek almette, cebulka zielona, dżem 100%, zupa  mleczna- płatki owsiane, granola zbożowa, jabłko.

II Śniadanie: Kisiel truskawkowy /m. ziemniaczana/-wyrób własny,  tarta z serem białym /m. pszenna/, herbata malinowa.

Obiad: Zupa grysikowa z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, schab duszony w ziołach,  ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, cebuli i jabłek z oliwą, kompot wieloowocowy.

Środa 01.02.23.

Śniadanie: Bułka grahamka tygrysia-/m. pszenno-żytnia/ z masłem,  jajko gotowane, cebulka zieloną, rzodkiewką, bawarka /mleko/, jabłko.  

II Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, pasta mięsna z majonezem /żółtka/, talerz warzyw mieszanych-pomidory, ogórki, papryka, rzodkiewka, herbata z cytryną.

Obiad: Barszcz czerwony zabielany śmietaną 18 % z ziemniakami,  jarzynami /seler i pietruszką zieloną, leniwe /m. pszenna, jajka/ z sera białego z masłem , kompot wieloowocowy, banan.

 

Czwartek 02.02.23.

Śniadanie: Chleb pasterski/m. pszenno-żytnia/ z masłem, pomidor, kiełbaski śląskie  na ciepło, ogórek kiszony, cebulka zielona , kakao /mleko, jabłko.

II Śniadanie: Kanapki owocowe -chleb kukurydziany /m. pszenna/ z masłem, banan, kiwi, truskawka, herbata.

Obiad: Zupa  jarzynowa  zabielana śmietana 18% z ryżem, zrazy mielone w sosie koperkowym /śmietana, m. pszenna/, kasza jęczmienna, bukiet warzyw z masłem i bułka tartą / m. pszenna/, kompot wieloowocowy.

 

Piątek 03.02.23.

Śniadanie: Bułka wodna/m. pszenna/ z masłem, twarożek biały z rzodkiewką i ogórkiem,kawa/ jęczmień, żyto, mleko/, jabłka.

II Śniadanie: Koktajl jagodowo-bananowy z jogurtem i kefirem, babka piaskowa /m. pszenna/, herbata owocowa

Obiad: Zupa brokułowa zabielana śmietaną 18% z  makaronem literki /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, ryba  panierowana /miruna, m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z białej rzodkwi, marchewki, jabłek

 z żurawiną, jogurtem greckim i majonezem /żółtka/, kompot wieloowocowy.

 

 

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia.