Jadłospis
Jadłospis
od 15.04.2024r. do 19.04.2024 r.
Poniedziałek 15.04.24.
Śniadanie: Chleb pasterski –/ m. pszenno-żytnia/, weka –/m. pszenna/ z masłem, pasta rybna / makrela w pomidorach, ser almette/, pomidor, cebulka zielona, kawa /jęczmień, żyto, mleko /, marchewka do gryzienia.
II Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem, kiełbasa lisiecka, talerz warzyw mieszanych-pomidory, ogórki, rzodkiewka, papryka, herbata miętowa.
Obiad: Barszcz czerwony zabielany śmietaną z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, leniwe /m. pszenna, jajka/ z sera białego z masłem, soczek owocowy 100%, kompot wieloowocowy.
Wtorek 16.04.24.
Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, pasta z jajek i avokado, pomidor, cebulka zielona, zupa mleczna-płatki czekoladowe, jabłka.
II Śniadanie: Budyń waniliowy /mleko, m. ziemniaczana/, babka piaskowa z kakaem /m. pszenna, margaryna, jajka/, herbata-owoce leśne, pomarańcze.
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana śmietaną z ryżem, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, pulpety drobiowo-wieprzowe /m. pszenna, jajka/ duszone w sosie koperkowym /śmietana/, ziemniaki, surówka z włoskiej kapusty, marchewki
z śmietaną i majonezem /żółtka/ kompot wieloowocowy.
Środa 17.04.24.
Śniadanie: Pieczywo mieszane /chleb żytni z foremki z ziarnami-m. żytnia, weka-m. pszenna/z masłem, szynka naturalna, sałata zielona, pomidor, cebulka zielona, bawarka /mleko/, jabłko.
II Śniadanie: Sztangielka /m. pszenna/ z masłem , humus z ciecierzycy z puszki i suszonych pomidorów, kabanos, salami, sałatka warzywna z pomidorami, rzodkiewką, ogórkiem zielonym i jajkiem, fasolką i kukurydzą, w sosie jogurtowo-majonezowym, herbata z cytryną.
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami, kiełbaską, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, makaron kokardki /m. pszenna, jajka/ zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy, jogurt owocowy, banan.
Czwartek 18.04.24.
Śniadanie: Bułka grahamka /m. graham/ z masłem, ser żółty, rzodkiewka, papryka, cebulka zielona, kakao /mleko/, jabłko.
Ii Śniadanie: Deserek serowo-brzoskwiniowy /mascarpone/ z polewą owocową / truskawka, banan , chałka /m. pszenna/
z masłem, herbata z dzikiej róży z miodem.
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem świderki /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i pietruszka zieloną, strogonow- pieczarki, papryka, ogórki kiszone, kasza bulgur /m. pszenna/, mizeria z ogórków ze śmietaną, kompot wieloowocowy.
Piątek 19.04.24.
Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem, kiełbaski śląskie na ciepło, papryka, rzodkiewka, cebulka zielona, kawa / mleko/jęczmień, żyto/, jabłka.
II Śniadanie: Chleb /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasta z łososia wędzonego talerz warzyw-pomidorki koktajlowe, papryka, ogórki, oliwki, herbata z rumianku,
Obiad: Krem z cukinii zabielany serkiem z groszkiem ptysiowym/m. pszenna/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, zapiekanka makaronowa /m. pszenna, jajka/ z filetem kurczaka, warzywami na patelnię i serem żółtym, kompot wieloowocowy, mus owocowy 100%.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem
UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia.