Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 24.06.2024r. do 28.06.2024 r.

 

 

Poniedziałek 24.06.24

Śniadanie: Chleb mieszany /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasta z łososia wędzonego i sera, pomidor, bawarka /mleko/, jabłka.

II Śniadanie: Chleb pasterski /m. pszenna-żytnia/ z masłem, pasta mięsna, ogórek kiszony, herbata rumiankowa.

Obiad: Zupa jarzynowa zabielana śmietaną z ryżem, makaron kokardki /m. pszenna/ z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy.

 

Wtorek 25.06.24.

Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, twarożek biały z ogórkiem, rzodkiewka , mleko- płatki kukurydziane, jabłka.

II Śniadanie: Kisiel wiśniowy-wyrób własny /m. ziemniaczana/, biszkopty, baton musli /m. pszenna/.

Obiad: Zupa ogórkowa /m. pszenna, jajka/ z makaronem groszkowym /m. pszenna/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, schab duszony w sosie ziołowym, kasza jęczmienna, surówka z włoskiej kapusty, kukurydzy i cebuli, kompot wieloowocowy.

 

Środa 26.06.24.

Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenno-żytnia z masłem, pasta jajeczna z cebulką zieloną, pomidor, czekolada do picia /mleko/,jabłka

II Śniadanie: Chleb  /m. pszenno-żytnia/ z masłem, kiełbaski na ciepło, papryka, ogórek, herbata miętowa.

Obiad: Barszcz biały zabielany śmietaną z ziemniakami, kiełbasą, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, leniwe

z sera białego  /m. pszenna, jajka/ z masłem, kompot wieloowocowy, maliny.

 

Czwartek 27.06.24.

Śniadanie: Chleb /m. pszenno-żytnia/ z masłem, ser żółty, ogórek zielony, kawa /jęczmień, żyto, mleko/

II Śniadanie: Kasza jaglana na mleku z polewą owocową, herbata malinowa, arbuz, chrupki kukurydziane.

Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną z ryżem, jarzynami /seler/ i pietruszką zielona, sznycelki mielone panierowane /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, sałatka z pomidorów i cebuli, kompot wieloowocowy.

 

Piątek 28.06.24

Śniadanie: Chleb wieloziarnisty, weka /m. pszenno-żytnia/ z masłem, filet z kurczaka, pomidor, bawarka /mleko/,

½ banana.

II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem, serek waniliowy, chałka /m. pszenna/ z masłem, herbata-owoce leśne.

Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej z grzankami /m. pszenna/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, ryż z polewą truskawkową /śmietana/, kompot wieloowocowy.

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem

UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.