Jadłospis
Jadłospis
od 24.03.2025 r. do 28.03.2025 r.
PONIEDZIAŁEK 24.03
I ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni z masłem 82%, szynka konserwowa, sałata zielona, pomidor. Bawarka (mleko2%). Gruszka
I ŚNIADANIE : Bułka mała( m. pszenna) z masłem 82%, serem żółtym. Mała woda niegazowana. Jabłko/Mandarynka
OBIAD: Zupa kalafiorowa z makaronem gwiazdki /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i śmietaną 18%, posypana koperkiem. Kotleciki schabowe /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem zielonym, papryką z dodatkiem jogurtu naturalnego. Kompot wiśniowy.
WTOREK 25.03
IŚNIADANIE: Chleb pasterski (m. pszenna, m. żytnia) z masłem 82%, pasta twarogowa ( ser biały, jogurt) z ogórkiem i szczypiorkiem , kabanos wieprzowy, Herbata z miodem. ½ banana.
II ŚNIADANIE: Budyń czekoladowy ( mleko 2%, m. ziemniaczana , gorzka czekolada) wyrób własny. Bułeczka mundialówka ( m. pszenna) z masłem 82%. Gruszka
OBIAD: Kapuśniak z kapusty mieszanej z ziemniakami , jarzyną /seler/ i kiełbasą. Makaron kokardki ( m. pszenna, jajka) zapiekany z jabłkami , polany sosem jogurtowo-cynamonowym. Woda z cytryną i miętą. Pomarańcza.
ŚRODA 26.03
I ŚNIADANIE: Kaszka kukurydziana na mleku 2%. Weka (m. pszenna) z masłem 82%, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony , papryka czerwona. Kawa /jęczmień, żyto, mleko 2%/
II ŚNIADANIE: : Marchewka z jabłkiem. Chleb graham (m. graham) z masłem 82% z pastą z sera białego i banana ( wyrób własny). Herbata rumiankowa
OBIAD: Zupa brokułowa z zacierką /m. przenna, jajka/i jarzynami /seler/ posypana natką pietruszki. Kluski śląskie( m pszenna, ziemniaczana, jajka) z gulaszem z indyka . Buraczki na ciepło( śmietana, m. pszenna). Kompot jabłkowo-truskawkowy
CZWARTEK 27.03
I ŚNIADANIE: Chleb mieszany ( m. pszenno-żytnia) z masłem 82%, szwedzki stół: pasta mięsna, ser żółty, jajko gotowane, pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka .Kakao mleko 82%
II ŚNIADANIE: Mix owocowy: melon , jabłko ,pomarańcza. Serek wiejski ziarnisty z miodem. Wafle kukurydziane.
OBIAD: Zupa koperkowa z lanymi kluskami (m. pszenna, jajka), jarzynami /seler/ i śmietaną 18%. Pulpety drobiowe /m. pszenna, jajka/ w sosie pomidorowym, ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana. Kompot z owoców mrożonych. Chipsy jabłkowe.
PIĄTEK 28.03
I ŚNIADANIE: Bułka tygrysia( m. pszenno-żytnia) z masłem 82%, serek bieluch, dżem malinowy, ogórek, rzodkiewka papryka. Herbata z cytryną. Jabłko
II ŚNIADANIE: Deser z serka mascarpone( wyrób własny) z dodatkiem mango z kawałkami truskawek. Chrupki popcornowi /m. kukurydziane, m w proszku/.
OBIAD: Zupa grysikowa /m. pszenna, seler/ na rosole z pietruszką zieloną. Ryba po grecku , ziemniaki z koperkiem , ćwiartki ogórka kiszonego. Kompot śliwkowy. Banan
PONIEDZIAŁEK 31.03
I ŚNIADANIE: Bułka wodna (m.pszenna) z masłem 82%, pasta z makreli w pomidorach, talerz warzyw: pomidor, ogórek kiszony, oliwki papryka, ogórek zielony. Kakao (mleko 2%). Mandarynka
II SNIADANIE: Kisiel wiśniowy /m. ziemniaczana/ (wyrób własny). Jabłko, weka( m. pszenna) z serkiem almette.
OBIAD: Zupa ogórkowa z ziemniakami, jarzynami /seler/ i śmietaną 18% , posypana koperkiem. Gulasz wieprzowy , kasza pęczak, surówka wielowarzywna (kapusta włoska, jabłko, por, marchew, papryka,) z dodatkiem oliwy z oliwek. Kompot wieloowocowy.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.