Jadłospis
Jadłospis
od 09.06.2025 r. do 13.06.2025 r.
PONIEDZIAŁEK 9.06
I ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /pszenno-żytnie/, masło 82% filet z indyka z Bobrownik, ser żółty, pomidor, ogórek kiszony . Kawa inka /mleko, jęczmień, źyto/
II ŚNIADANIE: Deser z serka mascarpone, mus owocowy ( brzoskwiniowy) wyrób własny,
truskawki świeże. Chrupki kukurydziane. Herbata malinowa.
OBIAD: Zupa ziemniaczana zasmażana/m.pszenna/ z jarzyną /seler/ i zieloną pietruszką. Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem, ryż brązowy, ogórek zielony słupki, kompot jabłkowo - śliwkowy.
WTOREK 10.06.
I ŚNIADANIE: Bułka grahamka / m.pszenna, m.graham/ masło 82%, pasta z makreli wędzonej z suszonymi pomidorami, ogórek zielony, rzodkiewka, rukola, kakao/ mleko/
II ŚNIADANIE: Sztangielka / m.pszenna/ masło 82%, serek naturalny ze szczypiorkiem, arbuz, herbata z miodem.
OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem, jarzynami /seler, śmietana 12%/ Pierogi ruskie / m.pszenna, m.orkiszowa, ser biały, jajka/, marchewka słupki, sok jabłkowy tłoczony.
ŚRODA 11.06
I ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku, chleb graham ./m.pszenna, m.graham/ z foremki,masło 82%, szynka wiejska, pomidor, herbata zielona.
II ŚNIADANIE: Mix owocowo- warzywny : jabłko, truskawki, kalarepa. Wafel ryżowy, krem czekoladowy /wyrób własny : kakao, banan/ , herbata rumiankowa.
OBIAD: Rosół drobiowy z makaronem nitki /m.pszenna, jajka/ i zieloną pietruszką. Sznycel wieprzowy /m.pszenna, jajka/ ziemniaki, mizeria z koperkiem i jogurtem naturalnym, kompot porzeczkowo- jabłkowy.
CZWARTEK 12.06 /Wycieczka/
I ŚNIADANIE: Chleb okrągły pszenny, masło 82%, kiełbasa szynkowa, herbata z cytryną.
II ŚNIADANIE: Bułka wodna / m.pszenna/,masło 82%, ser żółty, mus owocowy, banan, mała woda, bułka czwórka /m.pszenna/ słodka z masłem 82%.
OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami /seler, śmietana 12%, natka pietruszki. Kompot wieloowocowy.
PIĄTEK 13.06
I ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, masło 82%, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, dżem truskawkowy, pomidor, kakao /mleko 2%/ , jabłko.
II ŚNIADANIE: Ciasto ucierane /m.pszenna, masło, jajka,/ z truskawkami i kruszonką / m.pszenna, masło/ woda z cytryną i miętą.
OBIAD: Zupa neapolitańska z makaronem /m.pszenna, jajka/, jarzyną /seler/, serkiem topionym, śmietaną 12% i zieloną pietruszką. Ryba miruna po grecku /m.pszenna/, ziemniaki z koperkiem, gruszka, kompot truskawkowy.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem
UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia