Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 30.06.2025 r. do 04.07.2025 r.

 

PONIEDZIAŁEK  30.06

I ŚNIADANIE: Chleb mieszany /m. pszenno-żytnia/ , masło 82%, pasta mięsna z polędwicy i suszonych pomidorów, ogórek małosolny, herbata owocowa, jabłka.

II ŚNIADANIE: Koktajl  wiśniowo-bananowy z jogurtem naturalnym I kefirem-wyrób własny, bułka czwórka /m. pszenna/

OBIAD: Zupa z soczewicy zabielana serkiem z zacierką /m. pszenna/, jarzynami /seler/ I pietruszką zieloną, spaghetti /m. pszenna, jajka/ z sosem mięsno-pomidorowym,kompot truskawkowy.

 

WTOREK 1.07

I ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, masło 82%, ser-  rolada ustrzycka, kabanos, pomidor, oliwki. Herbata owocowa.

II ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku z musem malinowo- bananowym. Herbata miętowa. Chipsy jabłkowe.

OBIAD: Rosół drobiowy z makaronem nitki /m.pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i zieloną pietruszką. Sznycel

z udźca indyka/ m.pszenna, jajka/,  ziemniaki z koperkiem, buraczki czerwone na ciepło /m.pszenna, masło 82% , śmietana 12%/. Kompot śliwkowy.

 

ŚRODA 2.07

I ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, weka /m.pszenna/, masło 82%, szynka konserwowa z puszki,  ogórek zielony, herbata z miodem.

II ŚNIADANIE: Krem czekoladowo- bananowy /wyrób własny/ , wafel ryżowy, sok tłoczony jabłko- gruszka.

OBIAD: Krem z dyni zabielany śmietaną 12% z grzankami  /m.pszenna/, jarzynami /seler/ i pietruszka zieloną, kluski leniwe / ser biały, jajka/ polane masłem 82%,  kalarepa, woda arbuzowa.

 

CZWARTEK 3.07

I ŚNIADANIE: Bułka grahamka / m.pszenna, m.graham/, masło 82%, stół rozmaitości: kiełbasa lisiecka, ser żółty, jajko gotowane, pomidor, sałata lodowa, rzodkiewka. Kakao/ mleko 2%/

II ŚNIADANIE:  Twarożek truskawkowy/ ser biały/  bułka czwórka /m. pszenna/, masło 82%, herbata dzikiej róży.

OBIAD: Zupa jarzynowa /seler/ zbielana śmietaną 12% z lanym ciastem /m. pszenna, jajka/   Gulasz cielęcy, ryż brązowy, surówka z kapusty, marchewki i jabłka z dodatkiem oliwy z oliwek. Kompot porzeczkowo- jabłkowy

 

PIĄTEK 4.07

I ŚNIADANIE:Chleb graham / m.pszenna/, masło 82%, pasta z łososia wędzonego z serkiem almette

i szczypiorkiem, powidło śliwkowe, herbata rumiankowa.

II ŚNIADANIE: Galaretka z bitą śmietaną 30%,  owoce: maliny, borówki, paluchy kukurydziane.

OBIAD: Krupnik z kaszą jęczmienną,  jarzyną /seler/, posypany zieloną pietruszką. Pulpety drobiowe w sosie paprykowym, kasza bulgur, kalafior i brokuł gotowany. Kompot truskawkowy.

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem

UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisem.