Jadłospis

Hmm...co by dziś na śniadanie zjeść?
Może jajek na miękko sześć?
Nie to mi nie pasuje...
może mleko ugotuje?
Tak śniadanie me wygląda
mama w kuchni też się krząta, myśli, ciągle kombinuje co mi wreszcie zasmakuje.
Poniedziałek 25.09.23.
Śniadanie: Pieczywo mieszane /m. pszenno-żytnia/ z masłem, kiełbasa lisiecka drobiowa, papryka, bawarka /mleko/, jabłka.
II Śniadanie: Sztangielka /m. pszenna/ z masłem, pasztet pieczony z foremki, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z cytryną, śliwki, gruszki.
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana śmietaną na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ z ryżem, pierogi z serem białym /m. pszenna, jajka/, kompot wieloowocowy, soczek jabłkowy 100%.
Wtorek 26.09.23.
Śniadanie: Chleb kukurydziany z masłem, ser mozzarella, pomidor, kabanos, zupa mleczna-płatki jaglane, jabłka.
II Śniadanie: Sałatka owocowa, weka /m. pszenna/ z masłem, herbata malinowa, wafelki ryżowe.
Obiad: Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną, sznycelek mielony panierowany /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, mizeria z ogórków ze śmietaną, kompot wieloowocowy.
Środa 27.09.23.
Śniadanie: Bułka grahamka tygrysia /m. pszenno-żytnia/ z masłem, filet z kurczaka zapiekany na maśle, pomidor, kakao /mleko/, herbata, kalarepka do gryzienia.
II Śniadanie: Pieczywo mieszane-chleb /m. pszenno-żytnia/, weka /m. pszenna/ z masłem, pasta
z makreli wędzonej i serka almette, talerz warzyw mieszanych-papryka, ogórki, pomidorki koktajlowe, herbata miętowa.
Obiad: Zupa brokułowa zabielana śmietaną 18% na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ z grzankami /m. pszenna/ i pietruszką zieloną , fasolka po bretońsku z chlebem /m. pszenno-żytnia/, kompot wieloowocowy, banan.
Czwartek 28.09.23.
Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem, jajko gotowane, cebulka zielona, ogórek zielony, kawa /m. jęczmień, żyto/, jabłka.
II Śniadanie: Budyń czekoladowy-wyrób własny /m. ziemniaczana, gorzka czekolada/, rogaliki
z marmoladą /m. pszenna, jajka/, herbata, gruszki.
Obiad: Zupa z dyni zabielana śmietaną 18% na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ z makaronem łazanką /m. pszenna, jajka/ i pietruszką zieloną , gulasz wołowy w sosie paprykowym, kasza, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i pestkami dyni, kompot wieloowocowy.
Piątek 29.09.23.
Śniadanie: Pieczywo mieszane-chleb /m. pszenno-żytnia/, weka /m. pszenna/ z masłem, pasta mięsna
z szynki gotowanej i suszonych pomidorów, ogórek kiszony, kakao /mleko/, jabłko.
II Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, dżem truskawkowy, ciastka owsiane, herbata owocowa.
Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej zabielana serkiem na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ z groszkiem ptysiowym /m. pszenna/ i pietruszką zieloną, naleśniki /m. pszenna, jajka/
z serem białym, kompot wieloowocowy, mus jabłkowy 100%.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem
UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól
o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.