Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

 
JADŁOSPIS
 
 
 
 
"Śniadanko"

Hmm...co by dziś na śniadanie zjeść?
Może jajek na miękko sześć?
Nie to mi nie pasuje...
może mleko ugotuje?
Tak śniadanie me wygląda
mama w kuchni też się krząta, myśli, ciągle kombinuje co mi wreszcie zasmakuje.

 

     

Poniedziałek 26.09.22.

Śniadanie: Pieczywo mieszane /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasztet pieczony z foremki, ogórek kiszony, bawarka /mleko/, jabłka.

II Śniadanie: Sztangielka /m. pszenna/ z masłem, szynka-schab pieczony z liściem, pomidor, cebulka zielona herbata z cytryną i imbirem, gruszki, śliwki.

Obiad: Kapuśniak z kapusty mieszanej na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/

z ziemniakami, kiełbasą i pietruszką zieloną, pierogi z serem białym /m. pszenna, jajka/ ,kompot wieloowocowy, soczek jabłkowy 100%.  

 

Wtorek 27.09.22.

Śniadanie: Chleb kukurydziany z masłem, serek mozzarella, cebulka zielona, papryka, zupa mleczna-płatki śniadaniowe z miodem, marchewka do gryzienia.

II Śniadanie: Sałatka owocowa, chałka /m. pszenna/ z masłem, herbata malinowa.

Obiad: Rosół na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ z makaronem nitki

/m. pszenna/ i pietruszką zieloną, gulasz wołowy w sosie własnym, kasza gryczana biała, surówka

z kalarepek, papryki kolorowej, jabłek i żurawiny z majonezem i śmietaną, kompot wieloowocowy.

 

Środa 28.09.22.

Śniadanie: Chleb pasterski  /m. pszenno-żytnia/ z masłem, makrela w pomidorach, ogórek zielony, cebulka, kakao /mleko/, herbata, banan.

II Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem, ser żółty, papryka, herbata miętowa, jabłko,

mała woda mineralna.

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana śmietaną 18% na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ z ryżem i pietruszką zieloną, makaron /m. pszenna, jajka/ zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy, serek waniliowy.

 

Czwartek 29.09.22.

Śniadanie: Bułka grahamka /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasta jajeczna z majonezem, cebulka zielona, rzodkiewka, pomidor, kawa /m. jęczmień, żyto/, jabłka.

II Śniadanie: Koktajl owocowy z jogurtem naturalnym i kefirem, chrupki o smaku bananowym, herbatniki /m. pszenna/, herbata, śliwki.  

Obiad: Krem z cukinii na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ z grzankami

 /m. pszenna/ i pietruszką zieloną, pulpety cielęce, ziemniaki, szpinak, kompot wieloowocowy.     

 

Piątek 30.09.22.

Śniadanie: Pieczywo mieszane-chleb /m. pszenno-żytnia/, weka /m. pszenna/ z masłem, pasta mięsna

z szynki konserwowej i suszonych pomidorów, pomidor, kakao /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Deserek serowo-brzoskwiniowy z polewą truskawkową,  ciasto ucierane z śliwkami /m. pszenna, jajka/, herbata .

Obiad: Zupa jarzynowa zabielana na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ z kluskami

i pietruszką zieloną , krokiety /m. pszenna, jajka/ z mięsem i kapustą, kompot wieloowocowy, gruszka.

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem

UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól

o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.