Jadłospis
Jadłospis
od 04.11.2024r. do 08.11.2024 r.
Poniedziałek 04.11.24.
Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem 82%, pasta rybna z makreli w pomidorach i sera białego, ogórek zielony, rzodkiewka, cebulka zielona, kawa zbożowa /jęczmień, owies/ z mlekiem 2%, jabłka.
II Śniadanie: Pieczywo mieszane /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, kiełbaski śląskie na ciepło, ogórek kiszony, herbata z cytryną.
Obiad: Zupa grochowa przecierana z grzankami /m. pszenna/, kiełbasą na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną, knedle ze śliwkami /m. pszenna, jajka/ z masłem 82%, kompot wieloowocowy, jogurt owocowy.
Wtorek 05.11.24.
Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem 82%, powidło śliwkowe 100%, serek almette, pomidor, zupa mleczna 2%- płatki jęczmienne, musli owocowe, herbata, jabłka.
II Śniadanie: Sztangielka /m. pszenna/ z masłem 82%, pasta wegańska z pomidorami, kabanos drobiowy, warzywa mieszane, herbata z rumianku.
Obiad: Krem brokułowy zabielany śmietaną 18% z zacierką /m. pszenna, jajka/ , jarzynami na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną, schab duszony w sosie ziołowym, ziemniaki, sałatka wiosenna /sałata lodowa, ogórek, rzodkiewka/ ze śmietaną 18%, kompot wieloowocowy.
Środa 06.11.24.
Śniadanie: Bułka grahamka tygrysia /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, pasta mięsna z szynki konserwowej, kakao /mleko 2%/ , herbata, jabłko.
II Śniadanie: Chleb pasterski mieszany /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasztet pieczony z foremki, talerz warzyw mieszanych, herbata z cytryną, kaki.
Obiad: Zupa jarzynowa zabielana śmietaną z ryżem z jarzynami /marchew, pietruszka, por, seler/
i pietruszką zieloną, łazanki /m. pszenna/ z mięsem i kapustą, kompot wieloowocowy, mandarynka, soczek.
Czwartek 07.11.24.
Śniadanie: Chleb mieszany /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, twarożek biały /śmietana 18%/ z cebulką zieloną, rzodkiewką i ogórkiem, bawarka /mleko 2%/, gruszki.
II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem, chrupki kukurydziane o smaku bananowym, biszkopty /m. pszenna, jajka/, woda z sokiem owocowym 100%.
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana śmietana 18% z makaronem literki /m. pszenna, jajka/ na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną, gulasz wołowy w sosie paprykowym /m. pszenna/, kasza gryczana biała, kalafior gotowany z masłem 82% i bułka tartą /m. pszenna/, kompot wieloowocowy.
Piątek 08.11.24.
Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem 82%, ser żółty, ogórek, papryka, czekolada do picia /mleko, gorzka czekolada 80%/, jabłko.
II Śniadanie: Babka piaskowa /m. pszenna /, deserek owocowy /mascarpone/ z polewą truskawkową.
Obiad: Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną, sznycelki rybne /miruna,m. pszenna, jajka/, ziemniaki, sałatka z świeżego szpinaku, papryki kolorowej
z oliwą, kompot wieloowocowy.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.