Jadłospis
Jadłospis
od 20.01.2025 r. do 24.01.2025 r.
Poniedziałek 20.01.25.
Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem 82% , makrela w pomidorach z serem białym, papryka czerwona, cebulka zielona, kakao /mleko 2%/, jabłka.
II Śniadanie: Pieczywo mieszane-chleb pasterski-/m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, parówki z szynki na ciepło, ogórek kiszony, herbata miętowa.
Obiad: Żurek biały zabielany śmietaną 18% z ziemniakami/, jajkiem, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, spaghetti
/m. pszenna, jajka/ z sosem mięsno-pomidorowym, soczek jabłkowy 100%, banany, kompot wieloowocowy.
Wtorek 21.01.25.
Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, pasta jajeczna z majonezem /żółtka/, pomidor, mleko-płatki owsiane, granola owocowa, jabłko, herbata.
II Śniadanie: Chleb mieszany /m. pszenno-zytnia/ z masłem, szynka gotowana, sałatka jarzynowa /jajka/, herbata
z cytryną.
Obiad: Krem brokułowy zabielany śmietaną 18% z zacierką /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, kotlet schabowy /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z buraczków czerwonych, cebuli z oliwą, kompot wieloowocowy.
Środa 22.01.25.
Śniadanie: Chleb mieszany /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, filet z kurczaka na maśle , pomidor, cebulka zielona, kawa / jęczmień, żyto, mleko 2%/, jabłka.
II Śniadanie: Sztangielka /m. pszenna/ z masłem, stół szwedzki /sery mieszane, wędlina, warzywa, oliwki/, herbata miętowa.
Obiad: Kapuśniak z kapusty mieszanej z ziemniakami, kiełbasą, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, pierogi /m. pszenna, jajka/ z serem białym, kompot wieloowocowy, pomarańcze.
Czwartek 23.01.25.
Śniadanie: Bułka grahamka/ z masłem 82%, ser żółty, papryka, kakao / mleko 2%/, jabłko.
II Śniadanie: Budyń czekoladowy- /mleko 2%, m. ziemniaczana, gorzka czekolada/, tarta /m. pszenna, jajka, mleko/ z owocami, woda z sokiem.
Obiad: Zupa z cukinii zabielana śmietaną 18% z grzankami /m. pszenna , jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, zrazy /m. pszenna/ duszone w ziołach, kasza bulgur /m. pszenna/ ,bukiet warzyw z masłem i bułka tartą / m. pszenna/, kompot wieloowocowy.
Piątek 24.01.25.
Śniadanie: Weka, chleb /m .pszenna/ z masłem 82%, twarożek biały z koperkiem /śmietana 18%/, rzodkiewka, bawarka / mleko 2%/, jabłko.
II Śniadanie: Marchewka trata z pomarańczem, chałka /m. pszenna/ z masłem 82%, chipsy jabłkowe.
Obiad: Zupa grysikowa /m. pszenna/ z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, ryba po grecku /miruna, m. pszenna/, ziemniaki, surówka z ogórków kiszonych i cebuli, kompot wieloowocowy.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia.
Poniedziałek 13.01.25.
Śniadanie: Chleb pasterski -m. pszenno-żytnia z masłem 82 %, pasta mięsna z szynki gotowanej tradycyjnej i majonezu /żółtka/, papryka czerwona , cebulka zielona, kawa /jęczmień, żyto, mleko 2%/, ½ banana.
II Śniadanie: Bułka wodna z masłem 82%, pasztet pieczony z foremki, talerz warzyw mieszanych- pomidor, rzodkiewka, ogórki zielone, kiszone, rzodkiewka, oliwki, herbata miętowa.
Obiad: Barszcz czerwony zabielany śmietaną 18% z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, łazanki pszenna, jajka/ z mięsem i kapustą , kompot wieloowocowy, soczek pomarańczowy 100%.
Wtorek 14.01.25.
Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem 18%, twarożek biały z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną 18% , dżem truskawkowy , zupa mleczna 2%- płatki wielozbożowe, herbata, jabłka.
II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem chrupki kukurydziane o smaku bananowym, herbatnik /m. pszenna, żytnia, orkiszowa, mleko w proszku/, przekąska brzoskwiniowa 100% .
Obiad: Krupnik /m. jęczmienna/ z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, /m. pszenna, jajka/, sznycelek mielony /m. pszenna, jajka. ziemniaki, sałatka wiosenna /sałata lodowa, ogórek zielony, rzodkiewka/ z śmietaną 18%, kompot wieloowocowy.
Środa 15.01.25.
Śniadanie: Bułka grahamka tygrysia /m. pszenna/ z masłem 18%, jajecznica z cebulką zieloną, rzodkiewka,, kakao /mleko 2%/, jabłka.
II Śniadanie: Pieczywo mieszane /m. pszenna/ z masłem 82%, kiełbaski śląskie na ciepło, herbata-owoce sadu, mała woda mineralna.
Obiad: Zupa jarzynowa /seler/ zabielana śmietaną 18% z ryżem i pietruszką zieloną, leniwe z sera białego /m. pszenna, jajka/ , kompot wieloowocowy, mandarynka.
Czwartek 16.01.25.
Śniadanie: Bułka /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, kiełbasa wiejska, pomidor, kawa zbożowa /mleko 2%, jęczmień, żyto/, jabłko.
II Śniadanie: Pieczywo mieszane, chleb bonvital, weka /m. pszenna, mleko w proszku/ z masłem 82%, pasta z łososia wędzonego i sera, warzyw mieszanych-pomidor, papryka, ogórki, rzodkiewka, herbata z cytryną.
Obiad: Zupa z soczewicy przecierana z grzankami /m. pszenna/, kiełbasą i jarzynami, ryż paraboliczny zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy, jogurt owocowy Jogobella.
Piątek 17.01.25.
Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, serek mozzarella, kabanos drobiowy, ogórek kiszony , cebulka zielona, bawarka /mleko/, kalarepka do gryzienia.
II Śniadanie: Koktajl jagodowo- bananowy z jogurtem naturalnym i kefirem , kołacz /m. pszenna, jajka/ z serem lub marmoladą,
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana śmietaną 18% z makaronem świderki /m. pszenna, jajka/ z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, pieczeń wołowa w sosie własnym, ziemniaki, sałatka ze świeżego szpinaku, papryki i cebuli z oliwą, kompot wieloowocowy.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia.