Jadłospis
Jadłospis
od 30.06.2025 r. do 04.07.2025 r.
PONIEDZIAŁEK 30.06
I ŚNIADANIE: Chleb mieszany /m. pszenno-żytnia/ , masło 82%, pasta mięsna z polędwicy i suszonych pomidorów, ogórek małosolny, herbata owocowa, jabłka.
II ŚNIADANIE: Koktajl wiśniowo-bananowy z jogurtem naturalnym I kefirem-wyrób własny, bułka czwórka /m. pszenna/
OBIAD: Zupa z soczewicy zabielana serkiem z zacierką /m. pszenna/, jarzynami /seler/ I pietruszką zieloną, spaghetti /m. pszenna, jajka/ z sosem mięsno-pomidorowym,kompot truskawkowy.
WTOREK 1.07
I ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, masło 82%, ser- rolada ustrzycka, kabanos, pomidor, oliwki. Herbata owocowa.
II ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku z musem malinowo- bananowym. Herbata miętowa. Chipsy jabłkowe.
OBIAD: Rosół drobiowy z makaronem nitki /m.pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i zieloną pietruszką. Sznycel
z udźca indyka/ m.pszenna, jajka/, ziemniaki z koperkiem, buraczki czerwone na ciepło /m.pszenna, masło 82% , śmietana 12%/. Kompot śliwkowy.
ŚRODA 2.07
I ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, weka /m.pszenna/, masło 82%, szynka konserwowa z puszki, ogórek zielony, herbata z miodem.
II ŚNIADANIE: Krem czekoladowo- bananowy /wyrób własny/ , wafel ryżowy, sok tłoczony jabłko- gruszka.
OBIAD: Krem z dyni zabielany śmietaną 12% z grzankami /m.pszenna/, jarzynami /seler/ i pietruszka zieloną, kluski leniwe / ser biały, jajka/ polane masłem 82%, kalarepa, woda arbuzowa.
CZWARTEK 3.07
I ŚNIADANIE: Bułka grahamka / m.pszenna, m.graham/, masło 82%, stół rozmaitości: kiełbasa lisiecka, ser żółty, jajko gotowane, pomidor, sałata lodowa, rzodkiewka. Kakao/ mleko 2%/
II ŚNIADANIE: Twarożek truskawkowy/ ser biały/ bułka czwórka /m. pszenna/, masło 82%, herbata dzikiej róży.
OBIAD: Zupa jarzynowa /seler/ zbielana śmietaną 12% z lanym ciastem /m. pszenna, jajka/ Gulasz cielęcy, ryż brązowy, surówka z kapusty, marchewki i jabłka z dodatkiem oliwy z oliwek. Kompot porzeczkowo- jabłkowy
PIĄTEK 4.07
I ŚNIADANIE:Chleb graham / m.pszenna/, masło 82%, pasta z łososia wędzonego z serkiem almette
i szczypiorkiem, powidło śliwkowe, herbata rumiankowa.
II ŚNIADANIE: Galaretka z bitą śmietaną 30%, owoce: maliny, borówki, paluchy kukurydziane.
OBIAD: Krupnik z kaszą jęczmienną, jarzyną /seler/, posypany zieloną pietruszką. Pulpety drobiowe w sosie paprykowym, kasza bulgur, kalafior i brokuł gotowany. Kompot truskawkowy.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem
UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisem.