Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 24.03.2025 r. do 28.03.2025 r.

 

PONIEDZIAŁEK 24.03

I ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni z masłem 82%, szynka konserwowa, sałata zielona, pomidor. Bawarka (mleko2%). Gruszka

I ŚNIADANIE : Bułka mała( m. pszenna) z masłem 82%, serem żółtym. Mała woda niegazowana. Jabłko/Mandarynka

OBIAD: Zupa kalafiorowa z makaronem gwiazdki /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i śmietaną 18%, posypana koperkiem. Kotleciki schabowe /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem zielonym, papryką z dodatkiem jogurtu naturalnego. Kompot wiśniowy.

WTOREK 25.03

IŚNIADANIE: Chleb pasterski (m. pszenna, m. żytnia) z masłem 82%, pasta twarogowa ( ser biały, jogurt) z ogórkiem i szczypiorkiem , kabanos wieprzowy, Herbata z miodem. ½ banana.

II ŚNIADANIE: Budyń czekoladowy ( mleko 2%, m. ziemniaczana , gorzka czekolada) wyrób własny. Bułeczka mundialówka ( m. pszenna) z masłem 82%. Gruszka

 OBIAD: Kapuśniak z kapusty mieszanej z ziemniakami , jarzyną /seler/ i kiełbasą. Makaron kokardki ( m. pszenna, jajka) zapiekany z jabłkami , polany sosem jogurtowo-cynamonowym. Woda z cytryną i miętą. Pomarańcza.

ŚRODA 26.03

I ŚNIADANIE: Kaszka kukurydziana na mleku 2%. Weka (m. pszenna) z masłem 82%, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony , papryka czerwona. Kawa /jęczmień, żyto, mleko 2%/

II ŚNIADANIE: : Marchewka z jabłkiem.  Chleb graham (m. graham) z masłem 82% z pastą z sera białego i banana ( wyrób własny). Herbata rumiankowa

 OBIAD: Zupa brokułowa z zacierką /m. przenna, jajka/i jarzynami /seler/ posypana natką pietruszki. Kluski śląskie( m pszenna, ziemniaczana, jajka)  z gulaszem z indyka . Buraczki na ciepło( śmietana, m. pszenna). Kompot jabłkowo-truskawkowy

CZWARTEK 27.03

I ŚNIADANIE: Chleb mieszany ( m. pszenno-żytnia) z masłem 82%, szwedzki stół: pasta mięsna, ser żółty, jajko gotowane, pomidor,  ogórek kiszony, rzodkiewka .Kakao mleko 82%

II ŚNIADANIE: Mix owocowy: melon , jabłko ,pomarańcza. Serek wiejski ziarnisty z miodem. Wafle kukurydziane.

OBIAD: Zupa koperkowa z lanymi kluskami (m. pszenna, jajka), jarzynami /seler/ i śmietaną 18%. Pulpety drobiowe /m. pszenna, jajka/ w sosie pomidorowym, ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana. Kompot z owoców mrożonych. Chipsy jabłkowe.

 

PIĄTEK 28.03

I ŚNIADANIE: Bułka tygrysia( m. pszenno-żytnia) z masłem 82%, serek bieluch, dżem malinowy, ogórek, rzodkiewka papryka. Herbata z cytryną. Jabłko

II ŚNIADANIE: Deser z serka mascarpone( wyrób własny) z dodatkiem mango z kawałkami  truskawek. Chrupki popcornowi /m. kukurydziane, m w proszku/.

OBIAD:  Zupa grysikowa /m. pszenna, seler/ na rosole z pietruszką zieloną. Ryba po grecku , ziemniaki z koperkiem , ćwiartki ogórka kiszonego. Kompot śliwkowy. Banan

PONIEDZIAŁEK 31.03

I ŚNIADANIE: Bułka wodna (m.pszenna) z masłem 82%, pasta z makreli w pomidorach, talerz warzyw: pomidor, ogórek kiszony, oliwki papryka, ogórek zielony. Kakao (mleko 2%). Mandarynka

II SNIADANIE: Kisiel wiśniowy /m. ziemniaczana/ (wyrób własny). Jabłko, weka( m. pszenna) z serkiem almette.

OBIAD: Zupa ogórkowa z ziemniakami, jarzynami /seler/ i śmietaną 18% , posypana koperkiem.  Gulasz wieprzowy , kasza pęczak, surówka wielowarzywna (kapusta włoska, jabłko, por, marchew, papryka,) z dodatkiem oliwy z oliwek. Kompot wieloowocowy.

 

 

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.