Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 20.01.2025 r. do 24.01.2025 r.

 

Poniedziałek 20.01.25.

Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem 82% ,  makrela w pomidorach z serem białym, papryka czerwona, cebulka zielona, kakao /mleko 2%/, jabłka.

II Śniadanie: Pieczywo mieszane-chleb pasterski-/m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, parówki z szynki na ciepło, ogórek kiszony, herbata miętowa.

Obiad:  Żurek biały zabielany śmietaną 18% z  ziemniakami/, jajkiem, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, spaghetti

/m. pszenna, jajka/ z sosem mięsno-pomidorowym,  soczek jabłkowy 100%, banany,  kompot wieloowocowy.

 

Wtorek 21.01.25.

Śniadanie: Weka  /m. pszenna/ z masłem, pasta jajeczna z majonezem /żółtka/, pomidor, mleko-płatki owsiane, granola owocowa, jabłko, herbata.

II Śniadanie: Chleb mieszany /m. pszenno-zytnia/ z masłem, szynka gotowana, sałatka jarzynowa /jajka/,  herbata

z cytryną.

Obiad: Krem brokułowy zabielany śmietaną 18% z  zacierką /m. pszenna, jajka/,  jarzynami /seler/  i pietruszką zieloną, kotlet  schabowy /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z buraczków czerwonych, cebuli z oliwą, kompot wieloowocowy.

 

Środa 22.01.25.

Śniadanie: Chleb mieszany /m. pszenno-żytnia/  z masłem 82%,  filet z kurczaka na maśle , pomidor, cebulka zielona, kawa / jęczmień, żyto, mleko 2%/, jabłka.

II Śniadanie: Sztangielka /m. pszenna/ z masłem, stół szwedzki /sery mieszane, wędlina, warzywa, oliwki/,  herbata miętowa.

Obiad: Kapuśniak z kapusty mieszanej z ziemniakami, kiełbasą, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, pierogi /m. pszenna, jajka/ z serem białym, kompot wieloowocowy, pomarańcze.

 

Czwartek 23.01.25.

Śniadanie: Bułka grahamka/ z masłem 82%,  ser żółty, papryka, kakao / mleko 2%/,  jabłko.

II Śniadanie: Budyń czekoladowy- /mleko 2%, m. ziemniaczana, gorzka czekolada/,  tarta /m. pszenna, jajka, mleko/ z owocami, woda z sokiem.

Obiad: Zupa z cukinii zabielana śmietaną 18% z grzankami /m. pszenna ,  jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, zrazy /m. pszenna/ duszone w ziołach, kasza bulgur /m. pszenna/ ,bukiet warzyw z masłem i bułka tartą / m. pszenna/,  kompot wieloowocowy.

 

Piątek 24.01.25.

Śniadanie: Weka, chleb  /m .pszenna/ z masłem 82%, twarożek biały z koperkiem /śmietana 18%/, rzodkiewka, bawarka / mleko 2%/, jabłko.

II Śniadanie: Marchewka trata  z pomarańczem, chałka /m. pszenna/ z masłem 82%, chipsy jabłkowe.

Obiad: Zupa grysikowa /m. pszenna/ z  jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną,  ryba po grecku /miruna, m. pszenna/, ziemniaki, surówka z ogórków kiszonych i cebuli,  kompot wieloowocowy.

 

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia.

 

Poniedziałek 13.01.25.

Śniadanie: Chleb pasterski -m. pszenno-żytnia z masłem 82 %, pasta mięsna z szynki gotowanej tradycyjnej   i majonezu /żółtka/,  papryka czerwona , cebulka zielona, kawa  /jęczmień, żyto, mleko 2%/, ½ banana.

II Śniadanie: Bułka wodna z masłem 82%, pasztet pieczony z foremki, talerz warzyw mieszanych- pomidor, rzodkiewka, ogórki zielone, kiszone, rzodkiewka, oliwki, herbata miętowa.

Obiad: Barszcz czerwony  zabielany śmietaną 18% z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, łazanki pszenna, jajka/ z mięsem i kapustą , kompot wieloowocowy, soczek pomarańczowy 100%.

 

Wtorek 14.01.25.

Śniadanie: Weka /m. pszenna/ masłem 18%, twarożek biały z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną 18% , dżem truskawkowy , zupa mleczna 2%- płatki wielozbożowe, herbata, jabłka.

II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem chrupki kukurydziane o smaku bananowym, herbatnik /m. pszenna, żytnia, orkiszowa, mleko w proszku/, przekąska brzoskwiniowa 100% .

Obiad: Krupnik /m. jęczmienna/ z  jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, /m. pszenna, jajka/, sznycelek mielony /m. pszenna, jajka. ziemniaki, sałatka wiosenna /sałata lodowa, ogórek zielony, rzodkiewka/ z śmietaną 18%, kompot wieloowocowy.

 

Środa 15.01.25.  

Śniadanie: Bułka grahamka tygrysia /m. pszenna/ z masłem 18%,  jajecznica z cebulką zieloną, rzodkiewka,, kakao /mleko 2%/, jabłka.

II Śniadanie: Pieczywo mieszane  /m. pszenna/ z masłem 82%, kiełbaski śląskie na ciepło, herbata-owoce sadu, mała woda mineralna.

Obiad: Zupa jarzynowa /seler/ zabielana śmietaną 18% z  ryżem i pietruszką zieloną, leniwe z sera białego /m. pszenna, jajka/ , kompot wieloowocowy, mandarynka.

 

Czwartek 16.01.25.

Śniadanie: Bułka /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, kiełbasa wiejska, pomidor,  kawa zbożowa /mleko 2%, jęczmień, żyto/,  jabłko.

II Śniadanie: Pieczywo mieszane, chleb bonvital, weka /m. pszenna, mleko w proszku/ z masłem 82%,  pasta z łososia wędzonego i sera, warzyw mieszanych-pomidor, papryka, ogórki, rzodkiewka, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa  z soczewicy przecierana z grzankami /m. pszenna/, kiełbasą i jarzynami,  ryż paraboliczny zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy, jogurt owocowy Jogobella.

 

Piątek 17.01.25.

Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, serek mozzarella, kabanos drobiowy, ogórek kiszony , cebulka zielona, bawarka /mleko/,  kalarepka do gryzienia.

II Śniadanie: Koktajl jagodowo- bananowy z jogurtem naturalnym i kefirem , kołacz /m. pszenna, jajka/ z serem  lub marmoladą,

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana śmietaną 18% z makaronem świderki /m. pszenna, jajka/ z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, pieczeń wołowa w sosie własnym, ziemniaki,  sałatka ze świeżego szpinaku, papryki i cebuli  z oliwą, kompot wieloowocowy.

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia.