Jadłospis
Jadłospis
od 19.05.2025 r. do 23.05.2025 r.
Poniedziałek 19.05.25.
Śniadanie: Chleb mieszany /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, pasta mięsna z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, rzodkiewka, kawa zbożowa /jęczmień, żyto, mleko/, ½ banana.
II Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem 82%, serek kremowy, talerz warzyw mieszanych – pomidor, papryka, ogórki, rzodkiewka, świeży sok z marchewkowo-jabłkowy.
Obiad: Barszcz czerwony zabielana śmietaną 12 % z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, naleśniki /m. pszenna, jajka, mleko 2%/ z dodatkiem mąki orkiszowej z serem białym lub dżemem polane jogurtem i owocami, kompot wieloowocowy.
Wtorek 20.05.25.
Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem 82%, pasta z makreli w pomidorach i almette, ogórek zielony, marchewka do gryzienia, herbata rumiankowa.
II Śniadanie: Kasza jaglana na mleku z polewą truskawkowo-bananową, arbuz, herbata malinowa.
Obiad: Rosół wołowo-drobiowy z makaronem nitki /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, kotlet schabowy /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłek z jogurtem greckim, kompot wieloowocowy.
Środa 21.05.25.
Śniadanie: Chleb graham /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, polędwica sopocka, papryka, rzodkiewka, zupa mleczna 2%-kaszka kukurydziana, jabłko.
II Śniadanie: Mix owocowy: melon, truskawki, gruszki, ½ bułka m. pszenno-żytnia/ z serkiem owocowym – wyrób własny, herbata zielona.
Obiad: Zupa koperkowa zabielana śmietaną 12% z tartymi kluskami /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/
i pietruszką zieloną, zrazy mielone w sosie własnym /m. pszenna, jajka/, kasza jęczmienna perłowa, surówka z buraczków czerwonych z oliwą, kompot wieloowocowy,
Czwartek 22.05.25.
Śniadanie: Weka/m. pszenna/ z masłem 82%, sałatka caprese /mozzarella/ ze świeżą bazylią i oliwą, kiełbasa krakowska sucha, cebulka zielona, kakao /mleko 2%/, jabłka.
II Śniadanie: Wafle kukurydziane z kremem czekoladowo – bananowym /wyrób własny, sok jabłkowy tłoczony.
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 12% z ryżem , jarzynami /seler/ i pietruszką zielona, gulasz wołowy, ziemniaki, sałatka z pomidorów i cebuli z oliwa, kompot wieloowocowy.
Piątek 23.05.25.
Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem 82%, kiełbaski śląskie na ciepło, ogórek zielony, kakao /mleko 2%/, jabłko.
Obiad: Zupa ziemniaczana z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, makaron kokardki /m. pszenna, jajka/
z serem białym, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Weka /m. pszenna/ z masłem 82%, filet z kurczaka na maśle, pomidor, mała woda mineralna.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem
UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól
o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.