Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 28.10.2024r. do 31.10.2024 r.

 

 

Poniedziałek  28.10.24.

Śniadanie: Pieczywo mieszane /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, pasta rybna z tuńczyka i serka almette, papryka, cebulka zielona, bawarka /mleko 2%/, jabłko.

II Śniadanie: Bułka /m. pszenna/ z masłem 82%, szynka Juranda, talerz warzyw mieszanych-pomidorki, papryka, ogórki, rzodkiewka, oliwki czarne, herbata miętowa.                     

Obiad: Barszcz czerwony zabielany śmietaną 18%  z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, leniwe /m. pszenna, jajka/ z sera białego z masłem 82%, kompot wieloowocowy, mus jabłkowo-bananowy 100%, mandarynki.

 

Wtorek 29.10.24.

Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem 82%,  serek mozzarella, kiełbasa sucha żywiecka, ogórek, rzodkiewka, cebulka zielona, zupa mleczna 2%-płatki kukurydziane, herbata, jabłko.

II Śniadanie: Kasza jaglana na mleku 2% z polewą mango i bananów, ciasto ucierane /m. pszenna, jajka/ z śliwkami, herbata  z owoców leśnych, chipsy jabłkowe.

Obiad: Rosół z makaronem nitki /m. pszenna/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, filet z indyka

w sosie paprykowym /m. pszenna/, kopytka szpinakowe /m. pszenna, jajka/, mieszanka warzywna gotowana z masłem 82%, kompot wieloowocowy.

 

Środa 30.10.24.

Śniadanie: Chleb pasterski /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, ser żółty, papryka, kawa zbożowa /mleko 2%, jęczmień, żyto/, jabłka.

II Śniadanie: Koktajl owocowy /truskawka, jagoda, banan/ z jogurtem naturalnym, weka /m. pszenna/ z masłem czekoladowym /czekolada gorzka, masło, orzechy/ -wyrób własny, gruszka.

Obiad: Zupa grysikowa /m. pszenna/ z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, sznycelki mielone /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z kalarepek, marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy

 

Czwartek 31.10.24.

Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna-żytnia/ z masłem 82%, pasta jajeczna, ogórek, rzodkiewka, cebulka zielona, kakao /mleko 2%/, herbata, jabłko.

II Śniadanie: Bułka tygrysia grahamka /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, bekon tradycyjny, pomidor, cebulka zielona, herbata rumiankowa.

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana śmietaną 18% z makaronem świderki /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, kolorowy kociołek z mięsem i warzywami, ryż paraboliczny, kompot wieloowocowy, soczek w kartoniku 100%.

.

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem

UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól

o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.