Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 19.05.2025 r. do 23.05.2025 r.

 

Poniedziałek 19.05.25.

Śniadanie: Chleb mieszany /m. pszenno-żytnia/  z masłem 82%, pasta mięsna z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, rzodkiewka,  kawa zbożowa /jęczmień, żyto, mleko/, ½ banana.

II Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem 82%, serek kremowy, talerz warzyw mieszanych – pomidor, papryka, ogórki, rzodkiewka, świeży sok z marchewkowo-jabłkowy.

Obiad: Barszcz czerwony zabielana śmietaną 12 % z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, naleśniki /m. pszenna, jajka, mleko 2%/ z dodatkiem mąki orkiszowej z serem białym lub dżemem polane jogurtem  i owocami, kompot wieloowocowy.

 

Wtorek 20.05.25.

Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem 82%, pasta z makreli w pomidorach i almette,  ogórek zielony, marchewka do gryzienia, herbata rumiankowa.

II Śniadanie: Kasza jaglana na mleku z polewą  truskawkowo-bananową,  arbuz, herbata malinowa.

Obiad: Rosół wołowo-drobiowy z makaronem nitki /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, kotlet schabowy /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłek z jogurtem greckim, kompot wieloowocowy.

 

Środa 21.05.25.

 Śniadanie: Chleb graham /m. pszenno-żytnia/ z masłem 82%, polędwica sopocka, papryka, rzodkiewka, zupa mleczna 2%-kaszka kukurydziana, jabłko.

II Śniadanie: Mix owocowy: melon, truskawki, gruszki, ½ bułka  m. pszenno-żytnia/ z serkiem owocowym – wyrób własny,  herbata zielona.

Obiad: Zupa koperkowa zabielana śmietaną 12% z tartymi kluskami /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/

 i pietruszką zieloną,  zrazy mielone w sosie własnym /m. pszenna, jajka/, kasza jęczmienna perłowa, surówka z buraczków czerwonych z oliwą, kompot wieloowocowy,

                                                                                                             

Czwartek 22.05.25.

Śniadanie: Weka/m. pszenna/ z masłem 82%, sałatka caprese /mozzarella/ ze świeżą bazylią i oliwą, kiełbasa krakowska sucha, cebulka zielona, kakao /mleko 2%/,  jabłka.

II Śniadanie: Wafle kukurydziane z kremem czekoladowo – bananowym /wyrób własny, sok jabłkowy tłoczony.

Obiad: Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 12% z ryżem , jarzynami /seler/ i pietruszką zielona, gulasz wołowy, ziemniaki, sałatka z pomidorów i cebuli z oliwa,  kompot wieloowocowy.

 

Piątek 23.05.25.

Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem 82%, kiełbaski śląskie na ciepło, ogórek zielony, kakao /mleko 2%/, jabłko.

Obiad: Zupa ziemniaczana z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, makaron kokardki /m. pszenna, jajka/

z serem białym,  kompot wieloowocowy.                                                                                                 

Podwieczorek: Weka /m. pszenna/ z masłem 82%, filet z kurczaka na maśle, pomidor, mała woda mineralna.

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem

UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól

o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.