Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 01.09.2025 r. do 05.09.2025 r.

PONIEDZIAŁEK 01.09.

I ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, masło82%, pasta z tuńczyka z serkiem almette i szczypiorkiem, ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka kolorowa, kakao/mleko/.

II ŚNIADANIE: Koktajl truskawkowo-bananowy na jogurcie, ciasto drożdżowe ze śliwką /mleko, m.pszenna, jajka, margaryna/ jabłko.

OBIAD: Zupa ziemniaczana na wywarze jarzynowym /seler/, śmietana, natka pietruszki. Spaghetti /m. pszenna, jajka/ z sosem mięsno-pomidorowym, kompot wieloowocowy, marchew do przegryzania.

WTOREK 02.09.

I ŚNIADANIE: Bułka grahamka (m.graham, m.pszenna), masło82%, wędlina z kurczaka, pomidor, ogórek kiszony, kawa inka /mleko, jęczmień, żyto/.

II ŚNIADANIE: MiX owoców: gruszka, banan, arbuz, słodka chałka/ m. pszenna/, masło82% , powidło śliwkowe, herbata owocowa.

OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem /seler/, śmietana, natka pietruszki. Kotlet drobiowy z fileta z kurczaka /m.pszenna, jajka/, ziemniaki z koperkiem.  Marchew z groszkiem/m.pszenna/. kompot truskawkowy, mus owocowy.

ŚRODA 03.09

I ŚNIADANIE: Zupa mleczna /mleko/, płatki kukurydziane, weka /m. pszenna/, masło82%, polędwica sopocka, sałata, rzodkiewka. Herbata z cytryną.

II ŚNIADANIE: Pieczywo chrupkie/m.pszenna/ z pastą ze słonecznika z suszonymi pomidorami, ogórek zielony. Sok Kubuś.

OBIAD: Zupa pomidorowa zabielana /seler,śmietana/ z makaronem /m.pszenna, jajka/, kluski leniwe z sera białego /m.pszenna,jajka/ z masłem, śliwki. Kompot wiśniowy.

CZWARTEK 04.09

I ŚNIADANIE: Bułka wodna /m.pszenna/, masło 82%, pasta z twarożku z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, kiełbasa krakowska sucha. Herbata owocowa.

II ŚNIADANIE: Budyń waniliowy (wyrób własny) /mleko, m. pszenna/, biszkopty/m.pszenna,jajka/, nektarynka.

OBIAD: Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym/seler/ z ziemniakami, śmietana. Pulpety z mięsa wieprzowego /m.pszenna, jajko/ w sosie paprykowo-pomidorowym, ryż, surówka coles. Kompot wieloowocowy.

PIĄTEK 05.09

I ŚNIADANIE: Chleb graham (m.pszenna, m.graham), masło 82%, szynka konserwowa, dżem truskawkowy, ogórek, pomidor, szczypiorek. Brzoskwinia. Bawarka/mleko/.

II ŚNIADANIE: Twarożek truskawkowy, płatki kukurydziane, jabłko. Herbata miętowa.

OBIAD: Zupa grysikowa na rosole /seler, m.pszenna/, natka pietruszki. Filet z miruny smażony /m.pszenna,jajka/ ziemniaki, koperek, surówka kiszonej kapusty.

Kompot śliwkowy, chipsy jabłkowe.

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem.
Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.