To takie proste!
Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie
Strona głowna  /  Jadłospis
Jadłospis
 
JADŁOSPIS
 
 
 
 
"Śniadanko"

Hmm...co by dziś na śniadanie zjeść?
Może jajek na miękko sześć?
Nie to mi nie pasuje...
może mleko ugotuje?
Tak śniadanie me wygląda
mama w kuchni też się krząta, myśli, ciągle kombinuje co mi wreszcie zasmakuje.

 

Poniedziałek 13.01.20.

Śniadanie: Bułka grahamka tygrysia /m. pszenna, m. żytnia, gluten pszenny/  z masłem, pasta mięsna z szynki konserwowej i suszonych pomidorów z majonezem /żółtka/, ogórek zielony, cebulka zielona, kakao /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Pieczywo mieszane /chleb wieloziarnisty-m. pszenna, m. żytnia, m. jęczmienna, gluten , weka-m. pszenna/ z masłem, pasta z  łososia wędzonego, serka mascarpone, pomidor, cebulka zielona, herbata

z imbirem i cytryną.

Obiad: Barszcz czerwony  zabielany śmietaną 18% z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, naleśniki /m. pszenna, mleko, jajka/ z serem białym lub dżemem 100% i cukrem pudrem, kompot wieloowocowy, mandarynka.

 

Wtorek 14.01.20.

Śniadanie: Bułka kajzerka /m .pszenna/ z masłem, jajecznica z cebulką zieloną, papryka, kiełki, mleko, jabłko.

II Śniadanie: Wafle ryżowe z masłem czekoladowym-wyrób własny /masło, czekolada gorzka, orzechy laskowe, mleko/, herbata z owoców leśnych, kaki.

Obiad: Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 18% z jarzynami /seler/, ryżem i pietruszką zieloną, gulasz wołowy  z pieczarkami, kasza bulgur /m. pszenna/, surówka z kalarepek, marchewki i jabłek z żurawiną, śmietaną

 i jogurtem greckim, kompot wieloowocowy.

 

Środa 15.01.20.

Śniadanie: Pieczywo mieszane /chleb krakowski-m. pszenno-żytnia, weka-m. pszenna/z masłem, kiełbaski śląskie na ciepło , ogórek kiszony, cebulka zielona, kawa /jęczmień, żyto, mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Chleb pasterski /m. pszenno-żytnia/ z masłem , pasztet wegański z pestkami dyni /seler /, sałatka jarzynowa /jajka, śmietana/, herbatka ziołowa z koprem i rumiankiem

Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej zabielana serkiem z grzankami /m. pszenna/  jarzynami /seler/ i pietruszka zieloną, kopytka /m. pszenna, jajka/ z masłem i cukrem, marchewka tarta z pomarańczem, kompot wieloowocowy, soczek 100%.

 

Czwartek 16.01.20.

Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, dżem truskawkowy, serek biały, zupa mleczna- wielozbożowe gwiazdki cynamonowe /m. pszenna, pełnoziarnista/ , herbata owocowa, jabłko.

II Śniadanie: Kisiel brzoskwiniowy /wyrób własny-m. ziemniaczana/ , ciastka owsiane b/cukru /m. pszenna, soja, sezam, płatki owsiane/ chrupki kukurydziane o smaku bananowym/ m. kukurydziana/.

Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną 18% z lanym ciastem /m. pszenna, jajka/, filet z indyka w sosie słodko-kwaśnym, ryż  paraboliczny, fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą /m. pszenna/, kompot wieloowocowy.

 

Piątek 17.01.20.

Śniadanie: Pieczywo mieszane /chleb krakowski /-m. pszenno-żytnia, weka-m. pszenna/ z masłem, ser żółty, papryka, rzodkiewka, cebulka zielona, bawarka /mleko/, mandarynka.

II Śniadanie: Kasza jaglana na mleku z polewą truskawkową, babka piaskowa z kakaem /m. pszenna, jajka, margaryna, kakao/, herbata malinowa.

Obiad: Zupa grysikowa /m. pszenna/ z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, ryba /miruna/ duszona po grecku, ziemniaki, sałatka wiosenna /sałata zielona, pomidor, ogórek, rzodkiewka/ ze śmietaną , kompot wieloowocowy.

 

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu .

 

 

 


Ostatnia aktualizacja: 2020-01-11