Jadłospis
Jadłospis
od 13.07.2025 r. do 18.07.2025 r.
PONIEDZIAŁEK 14.07
I ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, masło 82%, pasta z tuńczyka z jajkiem (majonez) i cebulką zieloną, ogórek małosolny, herbata owocowa, jabłko.
II ŚNIADANIE: Koktajl owocowy na kefirze, bułka czwórka / m.pszenna/, masło 82% , chipsy jabłkowe.
OBIAD: Krupnik z kaszą jęczmienną, jarzyną, posypany zieloną pietruszką. Naleśniki /m.pszenna, jajka, mleko/
z serem białym, jogurt naturalny ,borówki, kompot wieloowocowy.
WTOREK 15.07
I ŚNIADANIE: Bułka wodna/ m.pszenna/ masło 82%, szynka drobiowa, talerz warzyw: ogórek, rzodkiewka, papryka czerwona, kakao / mleko 2%/
II ŚNIADANIE: Mix owocowy: arbuz, banan, nektarynka, ciasteczka maślane /m.pszenna, jajka, mleko/, herbata miętowa.
OBIAD: Barszcz biały z ziemniakami, koperkiem /śmietana 12%/. Pulpety wieprzowe w sosie warzywnym /m.pszenna, jajka/, kasza jaglana, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego. Kompot wiśniowy. Sok Tymbark pomarańczowy.
ŚRODA 16.07
I ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, weka /m.pszenna/, masło 82%, polędwica sopocka, pomidor, sałata zielona, herbata z cytryną, banan.
II ŚNIADANIE: Pieczywo chrupkie / m.pszenna/, pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami, ogórek zielony, herbata rumiankowa, mus owocowy.
OBIAD: Krem z brokuł z grzankami/ m.pszenna/, śmietana 12%, natka pietruszki. Łazanki z młodej kapusty z mięsem z indyka/ m.pszenna, jajka/, Kompot agrestowo -jabłkowy. Jogurt Jogobella.
CZWARTEK 17.07
I ŚNIADANIE: Chleb graham /m.pszenna, m.graham/, masło 82%, filet pieczony na maśle, ser żółty gouda, sałata z pomidorów i zielonej cebulki. Kawa inka/ jęczmień, żyto, mleko 2%/
Brzoskwinia
II ŚNIADANIE: Budyń waniliowy/ mleko 2%/, arbuz, wafel ryżowy, woda z cytryną i miętą.
OBIAD: Zupa jarzynowa z lanymi kluskami /m.pszenna, jajka/ śmietana 12%, natka pietruszki. Escalopki drobiowe / m.pszenna, jajka/ ziemniaki z koperkiem, marchewka z jabłkiem z dodatkiem oliwy z oliwek. Sok tłoczony jabłko- porzeczka.
PIĄTEK 18.07.
I ŚNIADANIE: Bułka wiejska/ m.pszenna/ , masło 82%, pasta jajeczna z awokado, kiełbasa szynkowa, rzodkiewka, papryka czerwona. Bawarka/ mleko 2%/. Gruszka
II ŚNIADANIE: Kolorowa galaretką z owocami : malina, borówka, weka / m.pszenna/ z serkiem naturalnym, herbata zielona.
OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem, śmietana 12%. Gulasz wieprzowy, kasza pęczak, surówka wielowarzywna
( papryka czerwona, jabłko, marchewka, kapusta biała, cebula czerwona ) z oliwą i ziarnami słonecznika. Kompot jabłkowy.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.