Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 13.07.2025 r. do 18.07.2025 r.

PONIEDZIAŁEK 14.07

I ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, masło 82%, pasta z tuńczyka z jajkiem (majonez) i cebulką zieloną, ogórek małosolny, herbata owocowa, jabłko.

II ŚNIADANIE: Koktajl owocowy na kefirze, bułka czwórka / m.pszenna/,  masło 82% , chipsy jabłkowe.

OBIAD: Krupnik z kaszą jęczmienną, jarzyną, posypany zieloną pietruszką. Naleśniki  /m.pszenna, jajka, mleko/

z serem białym, jogurt naturalny ,borówki, kompot wieloowocowy.

WTOREK 15.07

I ŚNIADANIE: Bułka wodna/ m.pszenna/ masło 82%, szynka drobiowa, talerz warzyw: ogórek, rzodkiewka, papryka czerwona, kakao / mleko 2%/

II ŚNIADANIE: Mix owocowy: arbuz, banan, nektarynka, ciasteczka maślane /m.pszenna, jajka, mleko/, herbata miętowa.

OBIAD: Barszcz biały z ziemniakami, koperkiem /śmietana 12%/. Pulpety wieprzowe w sosie warzywnym /m.pszenna, jajka/, kasza jaglana, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego. Kompot wiśniowy. Sok Tymbark pomarańczowy.

ŚRODA 16.07

I ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, weka /m.pszenna/, masło 82%, polędwica sopocka, pomidor, sałata zielona, herbata z cytryną, banan.

II ŚNIADANIE: Pieczywo chrupkie / m.pszenna/, pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami, ogórek zielony, herbata rumiankowa, mus owocowy.

OBIAD: Krem z brokuł z grzankami/ m.pszenna/, śmietana 12%, natka pietruszki. Łazanki z młodej kapusty z mięsem z indyka/ m.pszenna, jajka/, Kompot agrestowo -jabłkowy. Jogurt Jogobella.

CZWARTEK 17.07

I ŚNIADANIE:  Chleb graham /m.pszenna, m.graham/, masło 82%, filet pieczony na maśle, ser żółty gouda, sałata z pomidorów i zielonej cebulki. Kawa inka/ jęczmień, żyto, mleko 2%/

Brzoskwinia

II ŚNIADANIE: Budyń waniliowy/ mleko 2%/, arbuz, wafel ryżowy, woda z cytryną i miętą.

OBIAD: Zupa jarzynowa z lanymi kluskami /m.pszenna, jajka/ śmietana 12%, natka pietruszki. Escalopki drobiowe / m.pszenna, jajka/ ziemniaki z koperkiem, marchewka z jabłkiem z dodatkiem oliwy z oliwek. Sok tłoczony jabłko- porzeczka.

PIĄTEK 18.07.

I ŚNIADANIE: Bułka wiejska/ m.pszenna/ , masło 82%, pasta jajeczna z awokado, kiełbasa szynkowa, rzodkiewka, papryka czerwona. Bawarka/ mleko 2%/. Gruszka

II ŚNIADANIE: Kolorowa galaretką z owocami : malina, borówka, weka / m.pszenna/  z serkiem naturalnym, herbata zielona.

OBIAD: Zupa ogórkowa z ryżem, śmietana 12%. Gulasz wieprzowy, kasza pęczak, surówka wielowarzywna

( papryka czerwona, jabłko, marchewka, kapusta biała, cebula czerwona ) z oliwą i ziarnami słonecznika. Kompot jabłkowy.

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.