Jadłospis
Jadłospis
od 22.04.2024r. do 26.04.2024 r.
Poniedziałek 22.04.24.
Śniadanie: Pieczywo mieszane /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasta mięsna z szynki konserwowej z majonezem /żółtka/, pomidor, cebulka zielona, kakao /mleko/, jabłka.
II Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem, pasztet pieczony z foremki, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata
z cytryną.
Obiad: Barszcz biały zabielany śmietaną z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, łazanki /m. pszenna, jajka/
z mięsem i kapustą , kompot wieloowocowy, ½ banana.
Wtorek 23.04.24.
Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, jajko gotowane, papryka, zupa mleczna- kaszka kukurydziana, herbata, marchewka do gryzienia.
II Śniadanie: Kisiel jagodowy /m. ziemniaczana/-wyrób własny, wafle ryżowe z masłem czekoladowym /masło, gorzka czekolada/, gruszki.
Obiad: Krupnik z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, kotlet schabowy panierowany /m. pszenne, jajka/, ziemniaki, mizeria z ogórków ze śmietaną, kompot wieloowocowy.
Środa 24.04.24.
Śniadanie: Pieczywo mieszane / m. pszenno-żytnia/ z masłem, parówki z cielęciną na ciepło, pomidor, cebulka zielona, bawarka /mleko/, jabłko.
II Śniadanie: Bułka grahamka-tygrysia /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasta wegańska z suszonymi pomidorami, kabanos drobiowy ogórek, rzodkiewka, herbata rumiankowa, chrupki kukurydziane paprykowe.
Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej zabielana serkiem z groszkiem ptysiowym, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, naleśniki z serem białym /m. pszenna, jajka/ i cukrem pudrem, kompot wieloowocowy, soczek owocowy 100%.
Czwartek 25.04.24.
Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem, pasta z twarożku białego /śmietana/ z ogórkiem świeżym i rzodkiewką, kabanos wieprzowy, kakao /mleko/, jabłko.
II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem, ciasto ucierane /m. pszenna, jajka/ z owocami, herbata z sokiem żurawinowym.
Obiad: Rosół z makaronem /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, gulasz wieprzowy w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebuli z oliwą, kompot wieloowocowy.
Piątek 26.04.24.
Śniadanie: Chleb /m. pszenna/ z masłem, kiełbasa wiejska, pomidor, cebulka zielona, kawa /jęczmień, żyto, mleko/, jabłka.
II Śniadanie: Koktajl owocowy / jagoda, banan/ z jogurtem naturalnym i kefirem, placki /m. pszenna/ z serem.
Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną z ryżem, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, sznycelki rybne /miruna/panierowana /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, sałatka z świeżego szpinaku z papryka kolorową i oliwą, kompot wieloowocowy.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem
UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia.