Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie
Strona głowna  /  Jadłospis
Jadłospis
 
JADŁOSPIS
 
 
 
 
"Śniadanko"

Hmm...co by dziś na śniadanie zjeść?
Może jajek na miękko sześć?
Nie to mi nie pasuje...
może mleko ugotuje?
Tak śniadanie me wygląda
mama w kuchni też się krząta, myśli, ciągle kombinuje co mi wreszcie zasmakuje.

 

       

 Poniedziałek 13.09.21.

Śniadanie: Pieczywo mieszane /chleb żytni-m. pszenno- żytnia , weka-m. pszenna/ z masłem, polędwica sopocka , pomidor, cebulka zielona, kawa /jęczmień, żyto/ z mlekiem, jabłko.

II Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem, pasta  z sardynek  i serka almette, rzodkiewka, papryka czerwona, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa pomidorowa  zabielana śmietaną 18% na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/

 z  ryżem i pietruszką zieloną, naleśniki /m. pszenna, jajka/ z serem białym i cukrem pudrem, mus jabłkowy 100%, kompot wieloowocowy.

 

Wtorek 14.09.21.

Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, dżem truskawkowy 100%, serek biały, zupa mleczna-zacierka /m. pszenna, jajka/, herbata, gruszka.

II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem, bułka czwórka słodka /m. pszenna/ z masłem, herbata owocowa, śliwka.

Obiad: Zupa grysikowa na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/  i  pietruszką zieloną, kotlet schabowy panierowany /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, sałatka wiosenna /sałata lodowa, pomidor, ogórek, rzodkiewka/

z śmietaną, kompot wieloowocowy.

 

Środa 15.09.21.

Śniadanie: Bułka grahamka /m. pszenna/ z masłem, jajko gotowane , pomidor, cebulka zielona, kakao /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Pieczywo mieszane /m. pszenno-żytnia/ z masłem, szynka konserwowa, sałatka jarzynowa z majonezem /żółtka/,  herbata miętowa.

Obiad: Rosół z lanym ciastem /jajka, marchew, pietruszka, por, seler/  i pietruszka zieloną, filet z indyka w sosie słodko-kwaśnym, ryż paraboliczny, bukiet warzyw z masłem i bułką tartą, kompot wieloowocowy, morela.

 

Czwartek 16.09.21. wycieczka

Śniadanie: Weka z masłem,  ser żółty, papryka, cebulka zielona, bawarka /mleko/.

II Śniadanie: Drożdżówka /m. pszenna/ z serem, mała woda mineralna, jabłko.

Obiad: Krem z dyni zabielany serkiem z grzankami/m. pszenna/ na wywarze mięsno-warzywnym / marchew, pietruszka, por, seler/ i pietruszką zieloną, łazanki  /m. pszenna, jajka/ z mięsem i kapustą , kompot wieloowocowy, soczek  100%.

 

Piątek 17.09.21.

Śniadanie: Chleb żytni z foremki /mąka pszenno-żytnia/ weka /m. pszenna/  z masłem,  parówki z szynki na ciepło, papryka kolorowa, cebulka zielona, kakao /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Kasza jaglana na mleku z polewą truskawkową, ciastka zbożowe z czekoladą, baton musli.  

Obiad: Barszcz czerwony czysty na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/  i pietruszka zieloną

 z uszkami /m. pszenna, jajka/, wątróbka drobiowa, ziemniaki, surówka z selera i marchewki z majonezem /żółtka/

 i śmietaną, kompot wieloowocowy.

 

 

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem

UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól

o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.

 

 


Ostatnia aktualizacja: 2021-09-12