Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie
Strona głowna  /  Jadłospis
Jadłospis
 
JADŁOSPIS
 
 
 
 
"Śniadanko"

Hmm...co by dziś na śniadanie zjeść?
Może jajek na miękko sześć?
Nie to mi nie pasuje...
może mleko ugotuje?
Tak śniadanie me wygląda
mama w kuchni też się krząta, myśli, ciągle kombinuje co mi wreszcie zasmakuje.

 

       

 

Poniedziałek 25.01.21.

Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem, kiełbasa wiejska sucha, papryka kolorowa, cebulka zielona, kakao /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Sałatka owocowa z serkiem waniliowym,  placki /m. pszenna, mleko, margaryna, jajka/ z marmoladą, herbata z owoców leśnych.

Obiad: Zupa jarzynowa /seler/ zabielana śmietaną 18% z  ryżem i pietruszką zieloną, łazanki /m. pszenna, jajka/

z mięsem /mięso wieprzowe od szynki/ i kapustą kiszoną, kompot wieloowocowy, mus jabłkowy 100%, mandarynka.

 

Wtorek 26.01.21.

Śniadanie: Chleb kukurydziany /m. kukurydziana/ z masłem, /serek almette, dżem brzoskwiniowy 100%, zupa mleczna-płatki owsiane, musli /m. pełnoziarnista/, jabłko.

II Śniadanie: Pieczywo mieszane-chrupkie, bułka ciabata /m. pszenna/ , humus z ciecierzycy, szynki i suszonych pomidorów, kabanos drobiowy, herbata ziołowa z koperkiem i rumiankiem, 1/ 2 banana.

Obiad: Krupnik z kaszy jaglanej z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, bitki wołowe w sosie własnym /m. pszenna/, kopytka szpinakowe /m. pszenna, jajka/, bukiet warzyw z masłem i bułka tartą /m .pszenna/, kompot wieloowocowy, mandarynka.

 

Środa 27.01.21.

Śniadanie: Bułka tygrysia /m. graham/  z masłem, kiełbaski frankfruterki na ciepło, pomidor, cebulka zielona, kawa

/ jęczmień, żyto, mleko/, mandarynka.

II Śniadanie: Pieczywo mieszane-chleb żytni z foremki-/m. pszenno-żytnia/, weka /m. pszenna/, pasta rybna

z makreli wędzonej, talerz warzyw mieszanych-pomidorki koktajlowe, papryka kolorowa, ogórek zielony, kiszony, cebulka, herbata z cytryną, imbirem i miodem.

Obiad Zupa pomidorowa zabielana śmietaną 18% z ryżem,  jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, makaron świderki kolorowy /m. pszenna, jajka/z serem białym, masłem i cukrem, kompot wieloowocowy,

½ pomarańcza, soczek multiwitamina 100%.

 

Czwartek 28.01.21.

Śniadanie: Chleb pasterski /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasta jajeczna z majonezem /żółtka/, mleko, herbata

 z miodem, jabłko.

II Śniadanie: Budyń waniliowy -wyrób własny /mleko/, wafle ryżowe z masłem orzechowo-czekoladowym -wyrób własny, mandarynka.

Obiad: Zupa brokułowa zabielana śmietaną 18% z zacierką /m. pszenna, jajka/  jarzynami /seler/  i pietruszką zieloną, filet z indyka w sosie słodko- kwaśnym /m. pszenna/, ryż paraboliczny, surówka z selera i marchwi z jogurtem

i śmietaną, kompot wieloowocowy.

 

Piątek 29.01.20.

Śniadanie: Bułka wodna /m .pszenna/ z masłem, serek mozzarella, pasta wegańska z pomidorami i słonecznika, ogórek, rzodkiewka, cebulka zielona, bawarka / mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem, wafelki mini /m. pszenna/, chrupki kukurydziane, winogrona.

Obiad: Zupa ogórkowa zabielana śmietana 18% z lanym ciastem /m. pszenna, jajka/, jarzynami /seler/

 i pietruszką zieloną, sznycelki rybne panierowana /miruna, m. pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z kiszonej czerwonej kapusty, jabłka, cebuli z oliwą, kompot wieloowocowy.

 

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia.

 

 


Ostatnia aktualizacja: 2021-01-23