To takie proste!
Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie
Strona głowna  /  Jadłospis
Jadłospis
 
JADŁOSPIS
 
 
 
 
"Śniadanko"

Hmm...co by dziś na śniadanie zjeść?
Może jajek na miękko sześć?
Nie to mi nie pasuje...
może mleko ugotuje?
Tak śniadanie me wygląda
mama w kuchni też się krząta, myśli, ciągle kombinuje co mi wreszcie zasmakuje.

 

 Poniedziałek 14.09.20.

Śniadanie: Pieczywo mieszane /chleb żytni-m. pszenno- żytnia , weka-m. pszenna/ z masłem, kiełbasa sucha z indyka, ogórek zielony, cebulka zielona, kawa /jęczmień, żyto/ z mlekiem, jabłko.

II Śniadanie: Bułka kajzerka /m. pszenna/ z masłem , paprykarz wegański z kaszą jaglaną /seler/, rzodkiewka, papryka czerwona, kabanos wieprzowy, herbata ziołowa z koprem, rumiankiem i cytryną.

Obiad: Zupa pomidorowa  zabielana śmietaną 18% na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/

 z  ryżem i pietruszką zieloną, łazanki /m. pszenna, jajka/ z mięsem i kapustą kiszoną,  kompot wieloowocowy, nektarynka.

 

Wtorek 15.09.20.

Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, dżem malinowy 100%, twarożek biały /śmietana 18%/ z ogórkiem, rzodkiewką i cebulką zieloną, zupa mleczna-płatki ryżowe, herbata, gruszka.

II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem,  kołacz z serem lub marmoladą , napój z pietruszki zielonej i cytryny /wyrób własny/.

Obiad: Zupa koperkowa zabielana śmietaną 18% na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/

z makaronem literki /m. pszenna, jajka/ i  pietruszką zieloną, strogonow- pieczarki, papryka, ogórki kiszone, kasza jęczmienna, surówka z selera, marchewki i jabłka z majonezem /żółtka/ i śmietaną, kompot wieloowocowy.

 

Środa 16.09.20.

Śniadanie: Bułka grahamka /m. pszenna/ z masłem, pasta  z sardynek  i serka almette, pomidor, cebulka zielona, kakao /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Koktajl owocowy /banan, jagoda, truskawka/ z jogurtem naturalnym i maślanką, chrupki kukurydziane

 o smaku  bananowym, naturalne chipsy jabłkowe, ciastka herbatniki /m. pszenna/.

Obiad: Rosół z lanym ciastem /m. pszenna, jajka/ na wywarze mięsno-warzywnym / marchew, pietruszka, por, seler/

 i pietruszką zieloną, podudzie gotowane, ziemniaki, ćwikła z chrzanem, kompot wieloowocowy.

 

Czwartek 17.09.20.

Śniadanie: Weka z masłem, pasta jajeczna z majonezem /żółtka, cebulka zielona, bawarka /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Pieczywo mieszane /m. pszenno-żytnia/ z masłem, szynka konserwowa, sałatka jarzynowa z majonezem /żółtka/ i jogurtem greckim, herbata miętowa.

Obiad: Kapuśniak z kapusty mieszanej z  kiełbasą i ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/  i pietruszka zieloną, knedle  /m. pszenna, jajka/ ze śliwkami, masłem i cukrem, kompot wieloowocowy, jogurt do picia Bakoma.

 

Piątek 18.09.20.

Śniadanie: Chleb żytni z foremki /mąka pszenno-żytnia/ weka /m. pszenna/  z masłem,  polędwica sopocka, papryka kolorowa, cebulka zielona, , kakao /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Kisiel borówkowy-wyrób własny /m. ziemniaczana/, gruszki, śliwki, ciastka owsiane z polewą czekoladową.

 Obiad: Krupnik z kaszy gryczanej białej na wywarze mięsno-warzywnym /marchew, pietruszka, por, seler/  i pietruszka zieloną, sznycelki rybne /miruna/ panierowana /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, sałatka wiosenna /sałata lodowa, pomidor, ogórek, rzodkiewka/ z śmietaną, kompot wieloowocowy.

 

 

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem

UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól

o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.

 


Ostatnia aktualizacja: 2020-09-12