Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

 

od 17.11.2025 r. do 21.11.2025 r.

 
PONIEDZIAŁEK 17.11
  • I ŚNIADANIE: Bułka wodna /m.pszenna, m.żytnia/, masło 82%, twarożek ze szczypiorkiem i ogórkiem, papryka, pomidor. Kabanos drobiowy. Herbata malinowa z cytryną.
  • II ŚNIADANIE: Budyń waniliowy /w.własny/ /mleko, m.pszenna/, chipsy owocowe. Pomarańcza
  • OBIAD: Żurek z ziemniakami zabielany /seler, śmietana 12%, m.żytnia, otręby pszenne/. Spaghetti /m.pszenna, jajka/ z sosem mięsno-warzywnym ze świeżą bazylią. Kompot truskawkowy. Jabłko
 
 WTOREKI 18.11
  • I ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty /m.pszenna, m.żytnia/, masło 82%, stół rozmaitości /ser szafir, jajko, kiełbasa lisiecka, rolada ustrzycka, ogórek, pomidorki koktajlowe, oliwki. Kakao /mleko/.
  • II ŚNIADANIE: Serek straciatella /w.własny/, chleb kukurydziany /m.pszenna, m.kukurydziana/, masło 82%, dżem truskawkowy. Herbata miętowa. Gruszka
  • OBIAD: Zupa krem z białych warzyw /seler, śmietana 12%/, z zacierką /m.pszenna, jajka/. Bitki wieprzowe w sosie własnym,ziemniaki,warzywa gotowane /fasolka szparagowa, mini marchewki/. Kompot wieloowocowy. Mandarynka
 
ŚRODA 19.11
  • I ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku, weka /m.pszenna, m.żytnia/, masło 82%, filet z kurczaka zapiekany na maśle, pomidor. Herbata z cytryną i miodem.
  • II ŚNIADANIE: Pieczywo chrupkie /m.pszenna, otręby pszenne/, pasta ze słonecznika z pomidorami, ogórek świeży. Herbata melisa. Jogurt Jogobella owocowy. Jabłko
  • OBIAD: Rosół wołowy z makaronem /seler, m.pszenna, jajka/, natka pietruszki. Kurczak w sosie paprykowym z warzywami, ryż jaśminowy, surówka colesław. Kompot wiśniowy. Śliwka
 
CZWARTEK 20.11
  • I ŚNIADANIE: Bułka grahamka /m.pszenna, m.graham/, masło 82%, polędwica sopocka, pasta jajeczna z awokado, papryka, pomidor. Kawa inka /mleko, jęczmień, żyto/.
  • II ŚNIADANIE: Wafle ryżowe naturalne, serek brzoskwiniowy /w.własny/. Sok tłoczony 100% jabłko-gruszka.
  • OBIAD: Zupa pomidorowa zabielana z pulpecikami cielęcymi /seler, mąka, jajka, śmietana 12%/. Pierogi /m.pszenna/ z jabłkami polane jogurtem naturalnym. Kompot śliwkowy. Pomarańcza
 
PIĄTEK 21.11
  • I ŚNIADANIE: Chleb szefowej /m.pszenna, m.żytnia/, masło 82%, sałatka caprese /ser mozarella/ z pomidorami i bazylią, szynka drobiowa. Herbata owocowa. Gruszka
  • II ŚNIADANIE: Tosty /m.pszenna, m.żytnia/ z serem żółtym i szynką, ogórek, rzodkiewka, oliwki, ketchup. Bawarka /mleko/
  •  OBIAD: Zupa dyniowa zabielana z grzankami /m.pszenna, seler, śmietana 12%/. Ryba po grecku /m.pszenna, jajka/, ziemniaki, koperek. Kompot wieloowocowy. Śliwka. Żelki listki 100% owoców
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
 
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem.
Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.