Jadłospis
Jadłospis
od 20.05.2024r. do 24.05.2024 r.
Poniedziałek 20.05.24.
Śniadanie: Pieczywo mieszane /chleb żytni, weka-/m. pszenno-żytnia/ z masłem, kiełbasa wiejska, pomidor, cebulka zielona, kawa //jęczmień, żyto mleko/, herbata , jabłko.
II Śniadanie: Sałatka owocowa z bitą śmietaną, chałka /m. pszenna/ z masłem, herbata malinowa z sokiem.
Obiad: Zupa jarzynowa zabielana z makaronem literki /m. pszenna, jajka/ jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, gulasz wieprzowy sosie paprykowym/, kasza gryczana, surówka z kalarepek, marchewki, jabłek i ziarna słonecznika
z majonezem /żółtka/ i śmietaną, kompot wieloowocowy.
Wtorek 21.05.24.
Śniadanie: Chleb pasterski/ m. pszenna/ z masłem, polędwica sopocka, ogórek zielony, kakao /mleko/, ½ banana.
II Śniadanie: Weka/m. pszenna/ z masłem, parówki z szynki na ciepło, pomidor, herbata rumiankowa.
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana śmietaną z makaronem ryżowym /m. pszenna/, jarzynami /seler/i pietruszką zielona, naleśniki z serem białym lub dżemem i cukrem pudrem, truskawki, kompot wieloowocowy.
Środa 22.05.24.
Śniadanie: Weka/ m. pszenna/ z masłem, ser żółty, mozzarella, pomidor, kabanos wieprzowy, zupa mleczna-płatki owsiane, jabłko.
II Śniadanie: Budyń czekoladowy /m. ziemniaczana, mleko/, biszkopty /m. pszenna, jajka/, chrupki kukurydziane, arbuz.
Obiad: Krupnik z jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, ryba panierowana /miruna, m. pszenna, jajka/, ziemniaki, sałatka wiosenna ze śmietaną, kompot wieloowocowy.
Czwartek 23.05.24.
Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem, jajecznica z cebulką zieloną, papryka, kawa zbożowa /jęczmień, żyto, mleko/, jabłko.
II Śniadanie: Sztangielka /m. pszenna/ z masłem, koktajl wiśniowy z jogurtem i kefirem.
Obiad: Barszcz biały zabielany śmietaną 18% z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, zapiekanka makaronowa /m. pszenna, jajka/ z filetem kurczaka, warzywami na patelnię, kompot wieloowocowy, mus owocowy 100% .
Piątek 24.05.24.
Śniadanie: Bułka grahamka /m. pszenno-żytnia/ z masłem, twarożek biały z koperkiem i śmietaną, cebulką zieloną, kabanos drobiowy, kakao /mleko/, jabłko.
II Śniadanie: Chleb pasterski /m. pszenna/ z masłem, pasztet pieczony z foremki, talerz warzyw mieszanych- pomidor, ogórki, papryka, rzodkiewka, herbata z cytryną.
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana śmietaną 18% z ryżem jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, leniwe m/.pszenna/ z sera białego kompot wieloowocowy, morela.
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem
UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól
o obniżonej zawartości sodu
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.