Jadłospis
od 20.10.2025 r. do 24.10.2025 r.
PONIEDZIAŁEK 20.10
- I ŚNIADANIE: Bułka wodna/m.pszenna,masło 82%,stół szwedzki (ser żółty, szynka tradycyjna, jajko, ogórek, pomidor, oliwki).Bawarka /mleko/
- II ŚNIADANIE:Budyń czekoladowy/w.własny//mleko/, buchta drożdżowa z rodzynkami /m.pszenna,margaryna/, masło 82%. Gruszka. Sok pomarańczowy
- OBIAD: Żurek z jajkiem i ziemniakami zabielany/ śmietana 12%,seler/. Łazanki z mięsem i kapustą /m.pszenna, jajka/.Kompot truskawkowy. Śliwka żółta
WTOREKI 21.10
- I ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty /m.pszenna,m.żytnia/, masło 82%, pasta z awokado i jajek, pomidor, sałata, kiełbasa krakowska sucha. Kakao /mleko/
- II ŚNIADANIE: Serek naturalny z miodem, weka, masło 82%, dżem owoce leśne.Herbata miętowa. Jabłko
- OBIAD: Zupa krem z białych warzyw z makaronem, śmietaną i natką. Pietruszki /m.pszenna ,jajka, śmietana 12%,seler/. Kluski śląskie /jajka/ z gulaszem wieprzowym/m.pszenna/, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem. Kompot śliwkowy
ŚRODA 22.10
- I ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku,weka/m.pszenna/,masło 82%,polędwica sopocka, ogórek, pomidor. Herbata owocowa
- II ŚNIADANIE: Mix owocowo-warzywny (marchew, kalarepka, jabłko banan, mandarynka). Mini drożdżówka z jabłkiem /m.pszenna, margaryna/. Woda z pomarańczą
- OBIAD: Zupa grochowa z ziemniakami. Racuchy z jabłkami/m.pszenna, jajka, mleko/. Kompot wielowowcowy. Gruszka
CZWARTEK 23.10
- I ŚNIADANIE: Bułka grahamka /m.graham,m.pszenna/, masło 82%, kiełbasa lisiecka, ogórek kiszony, papryka kolorowa. Herbata truskawkowo-poziomkowa
- II ŚNIADANIE: Koktajl jagodowy na jogurcie naturalnym i kefirze.Bułka sztangielka /m.pszenna/, masło 82%, konfitura jagodowa. Banan
- OBIAD: Zupa rosół z makaronem. Pulpety w sosie paprykowym /m.pszenna, jajka/, kluseczki szpinakowe, mizeria z jogurtem. Kompot wiśniowy. Pomarańcza
PIĄTEK 24.10
- I ŚNIADANIE: Chleb szefowej/m.pszenna, m.żytnia/,masło 82%,sałatka caprese /mleko/,powidło śliwkowe. Kawa inka/jęczmień, żyto, mleko/.Jabłko
- II ŚNIADANIE: Pasta z fasoli czerwonej z suszonymi pomidorami,pieczywo chrupkie /m.pszenna, otręby, pszenne/, kabanos drobiowy. Herbata owoce leśne. Mandarynka
- OBIAD: Zupa grysikowa/seler,pszenica/na rosole. Łosoś pieczony, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem. Kompot wielowocowy
WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA
Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem.
Do sporządzania posiłków używane są następujące przyprawy: bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia oraz w koszulce obok jadłospisu.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.