Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie

Jadłospis

Jadłospis

od 22.04.2024r. do 26.04.2024 r.

 

 

Poniedziałek  22.04.24.

Śniadanie: Pieczywo mieszane /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasta mięsna z szynki konserwowej z majonezem /żółtka/, pomidor, cebulka zielona, kakao /mleko/, jabłka.

II Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem,  pasztet pieczony z foremki, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata

 z cytryną.

 Obiad: Barszcz biały zabielany śmietaną z ziemniakami, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, łazanki /m. pszenna, jajka/

z mięsem i kapustą , kompot wieloowocowy, ½ banana.

 

Wtorek 23.04.24.

Śniadanie: Weka /m. pszenna/ z masłem, jajko gotowane, papryka, zupa mleczna- kaszka kukurydziana, herbata, marchewka do gryzienia.

II Śniadanie: Kisiel jagodowy /m. ziemniaczana/-wyrób własny, wafle ryżowe z masłem czekoladowym /masło, gorzka czekolada/, gruszki.

 Obiad: Krupnik z jarzynami  /seler/ i pietruszką zieloną, kotlet schabowy panierowany /m. pszenne, jajka/,  ziemniaki, mizeria z ogórków ze śmietaną, kompot wieloowocowy.                      

 

Środa 24.04.24.

Śniadanie: Pieczywo mieszane / m. pszenno-żytnia/  z masłem, parówki z cielęciną na ciepło, pomidor, cebulka zielona, bawarka /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Bułka grahamka-tygrysia /m. pszenno-żytnia/ z masłem, pasta wegańska z suszonymi pomidorami, kabanos drobiowy ogórek, rzodkiewka, herbata rumiankowa, chrupki kukurydziane paprykowe.

Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej zabielana serkiem z groszkiem ptysiowym, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, naleśniki z serem białym  /m. pszenna, jajka/  i cukrem pudrem, kompot wieloowocowy, soczek owocowy 100%.

 

Czwartek 25.04.24.

Śniadanie: Bułka wodna /m. pszenna/ z masłem, pasta z twarożku białego /śmietana/ z ogórkiem świeżym i  rzodkiewką, kabanos wieprzowy,  kakao /mleko/, jabłko.

II Śniadanie: Marchewka tarta z jabłkiem, ciasto ucierane /m. pszenna, jajka/ z owocami, herbata z sokiem żurawinowym.

Obiad: Rosół z makaronem /m. pszenna, jajka/, jarzynami  /seler/ i pietruszką zieloną, gulasz wieprzowy w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebuli z oliwą, kompot wieloowocowy.                      

 

Piątek 26.04.24.

Śniadanie: Chleb /m. pszenna/ z masłem, kiełbasa wiejska, pomidor, cebulka zielona, kawa /jęczmień, żyto, mleko/, jabłka.

II Śniadanie: Koktajl owocowy / jagoda, banan/ z jogurtem naturalnym i kefirem, placki /m. pszenna/ z serem.

Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną z ryżem, jarzynami /seler/ i pietruszką zieloną, sznycelki rybne /miruna/panierowana /m. pszenna, jajka/, ziemniaki, sałatka z świeżego szpinaku z papryka kolorową i oliwą, kompot wieloowocowy.                    

 

 

 

WODA MINERALNA DO PICIA W CIĄGU DNIA

Tłustą czcionką oznaczono produkty z obecnością alergenów lub reakcje nietolerancji zgodnie z zarządzeniem

UE 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 roku

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wszystkie napoje /z wyjątkiem kompotu/ słodzone są naturalnym miodem

Do sporządzania posiłków używane są następujące  przyprawy:  bazylia, czosnek granulowany, lubczyk, majeranek, oregano, liść laurowy, papryka mielona, pieprz, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, sól o obniżonej zawartości sodu

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacje dotyczące producentów, dostawców oraz składników produktów żywnościowych dostępne są u referenta ds. zaopatrzenia.