To takie proste!
Samorządowe Przedszkole Nr 165 w Krakowie
Strona głowna  /  Kącik kulinarny
Kącik kulinarny
Drodzy Rodzice
 
Tutaj można znaleźć przepisy potraw lubianych przez przedszkolaków przygotowywanych w kuchni przedszkolnej. Zapraszamy również do współpracy. Czekamy na sprawdzone przepisy pysznych, zdrowych potraw dla dzieci. Proszę przesyłać na adres: misieps165@gmail.com
 
 
KREM Z BROKUŁÓW - zupa "Shrekowa"(wg przepisu z przedszkolnej kuchni)
 
Składniki:
Mięso z kurczaka
Brokuły
Marchew
Pietruszka
Seler
Por
Cebula
Śmietana
Natka pietruszki, sól, pieprz
(proporcje wg uznania)
 
Sposób przygotowania:
Mięso ugotować (przecedzić), warzywa umyć, opłukać, rozdrobnić i dodać do wywaru, gotować. Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i dodać do przygotowanych warzyw, doprawić przyprawami, ugotować do miękkości. Całość zmiksować, dodać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zupy i zagotować. Zupę można podać z „zacierką” lub grzankami. Posypać posiekaną pietruszką.
 
SMACZNEGO :-)
 
 
 
ZUPA DYNIOWA (wg przepisu z przedszkolnej kuchni)
 
Składniki: 
Mięso z kurczaka
Dynia
Marchew
Pietruszka
Seler
Por
Cebula
Serki topione
Natka pietruszki, sól, pieprz
(proporcje wg uznania)
 
Sposób przygotowania:
Mięso ugotować (przecedzić), warzywa umyć, opłukać, rozdrobnić i dodać do wywaru, gotować. Dynię pokroić w kostkę i dodać do przygotowanych warzyw, doprawić przyprawami, ugotować do miękkości. Całość zmiksować, dodać serki topione rozprowadzoną zupy i zagotować. Zupę można podać z makaronem „łazanki” lub grzankami. Posypać posiekaną pietruszką.
 
SMACZNEGO :-)
 
 
 
PASTA Z SZYNKI (wg przepisu z przedszkolnej kuchni)

Składniki:
Szynka
Majonez
Szczypiorek, sól, pieprz
(proporcje wg uznania)

Sposób przygotowania:
Szynkę zmiksować, dodać majonez i posiekany szczypiorek. Podawać z chlebem, najlepiej pełnoziarnistym.
 
SMACZNEGO :-)
 
 
 
PASTA JAJECZNA (wg przepisu z przedszkolnej kuchni)

Składniki:
Jajka
Majonez
Szczypiorek, sól, pieprz
(proporcje wg uznania)

Sposób przygotowania:
Jajka ugotowane, wystudzone zmiksować, dodać majonez i posiekany szczypiorek. Podawać z bułką, najlepiej pełnoziarnistą, grahamką. Można do pasty dodać żółty ser (tarty) lub łososia wedzonego.
 
SMACZNEGO :-)
 
 

PASTA Z TUŃCZYKA (wg przepisu z przedszkolnej kuchni)

Składniki:
Tuńczyk w oleju
Twaróg
Pietruszka, sól, pieprz
(proporcje wg uznania)

Sposób przygotowania:
Tuńczyka i twaróg zmiksować. Podawać z chlebem razowym. Posypać posiekana pietruszką.
 
SMACZNEGO :-) 
 
 
JAJECZNICA NA ŚMIETANCE
Składniki:
Jaja
Śmietana 12% (słodka)
Sól
Szczypiorek, pietruszka
 
Sposób przygotowania:
Wlać śmietankę na patelnię, wbić jaja, odrobinę posolić, mieszać delikatnie, aż będzie gotowa. Posypać szczypiorkiem, pietruszą według uznania.
 
SMACZNEGO :-)
 
 
CIASTO MARCHEWKOWE (wg przepisu Pani Anny Cekiera)

Składniki:
2 jaja
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
280 g drobno startej marchewki
garść rodzynek
2jabłka ze skórką (pokrojone w kostkę)
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, jabłka i rodzynki, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto również wspaniale smakuje przełożone masa grysikową !
 
SMACZNEGO :-)
 
MUS JAGLANY Z ŻURAWINĄ
 
Składniki:
1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szkl. soku jabłkowego
20 sztuk suszonej żurawiny
szczypta cynamonu
 
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przygotuj według przepisu na opakowaniu. Żurawinę zalej gorącą wodą i mocz 10 minut. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki mus.
 
SMACZNEGO :-)
 
 
 

Ostatnia aktualizacja: 2016-07-25